Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Ανακωχή» μεταξύ Facebook και Αυστραλίας



Σε άρση του αποκλεισμού ειδησεογραφικού περιεχομένου που έχει επιβάλει από την περασμένη εβδομάδα στην Αυστραλία ανακοίνωσε ότι προχωρά το Facebook, κατόπιν συμβιβασμού με την Καμπέρα.

Όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Τζος Φράιντενμπεργκ, η χώρα του παρουσίασε τροποποιήσεις σε σχέδιο νόμου, με το οποίο η χώρα του επιχειρεί να επιβάλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στην αναδημοσίευση ειδησεογραφικού περιερχομένου στο διαδίκτυο, υποχρεώνοντας στους τεχνολογικούς κολοσσούς στην καταβολή αντιτίμου.

Οι τροποποιήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ του Αυστραλού υπουργού Οικονομικών και του διευθύνοντα συμβούλου του Facebook,  Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

Ο συμβιβασμός αφορά σε τέσσερις τροποποιήσεις, με πιο βασική να θεωρείται η αλλαγή στον μηχανισμό υποχρεωτικής διαιτησίας, που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα καθίσταται αδύνατη η συμφωνία μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών και εκδοτών, ως προς το αντίτιμο για την προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Η τροποποίηση προβλέπει την πάροδο διαστήματος δύο μηνών, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός υποχρεωτικής διαιτησίας. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περισσότερο χρόνο για να διερευνήσουν τα περιθώρια μίας μεταξύ τους συμφωνίας, χωρίς μεσολάβηση.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με το ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση συμφώνησε σε ορισμένες αλλαγές και εγγυήσεις», αναφέρει το Facebook σε ανακοίνωσή του, «οι οποίες ανταποκρίνονται στις βασικές μας ανησυχίες για την αποδοχή εμπορικών συμφωνιών, οι οποίες αναγνωρίζουν την αξία που παρέχει η πλατφόρμα μας στους εκδότες».

Το νομοσχέδιο -που επί της ουσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για την επιβολή ενός ρυθμιστικού πλαισίου διεθνώς – έχει ήδη εγκριθεί στην αρχική του μορφή από το αυστραλιανό κοινοβούλιο, βρίσκεται υπό εξέταση στη Γερουσία και προφανώς θα πρέπει να λάβει νέα έγκριση, μετά τις προαναγγελθείσες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, η άρση του αποκλεισμού ειδησεογραφικού περιεχομένου αναμένται «εντός των επόμενων ημερών».