Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αλβανία σε αναταραχή: Ο Μπερίσα ζητά την σύλληψη του Ράμα



Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο του Έντι Ράμα στην Αλβανία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι από το μεσημέρι στο κέντρο των Τιράνων, μετά από έκκληση της αντιπολίτευσης που ζητεί την αποχώρηση του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για «διαφθορά». Διαδηλωτές έχουν σπάσει τα φράγματα των αρχών ασφαλείας και πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί εξ αυτών έχουν καταφέρει να εισβάλλουν στο κτήριο και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα απο τα δακρυγόνα. Μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών αρχικά έριξε καπνογόνα και πέτρες προς την κατεύθυνση του κτιρίου της κυβέρνηση, το οποίο φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ράμα, φύγε!». Στη συνέχεια παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο του κτιρίου. Δακρυγόνα ρίχθηκαν από ψηλά στους διαδηλωτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σιδερένιες ράβδους για να σπάσουν τις πόρτες. Αστυνομικοί προσπαθούν με ρίψη χημικών να απομακρύνουν το πλήθος, ενώ οι συγκεντρωμένοι έχουν εκτοξεύσει και βόμβες μολότοφ. Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα επιδιώξουν τη σύλληψη του Ράμα.

Η αντιπολίτευση έχει οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με στόχο την παύση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.