Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Άλλαξε ρότα το ιρανικό τάνκερ – Πηγαίνει προς Τουρκία



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1.

Όπως είναι γνωστό η αρχική πορεία που είχε χαράξει, έφερνε το Adrian Darya στην Καλαμάτα, στις 25 Αυγούστου. Το γεγονός είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ιδίως από τις ΗΠΑ, που είχαν απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θεωρούν ότι το δεξαμενόπλοιο ανήκει στους «Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης», τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Όλα φαίνεται πως άλλαξαν πριν μερικές ώρες, καθώς το Adrian Darya φαίνεται πως τροποποίησε το ταξίδι του. Ενώ βρισκόταν στα ανοικτά της Σικελίας και είχε δύο επιλογές, είτε να ταξιδέψει ανάμεσα σε Σικελία και Ιταλία μπαίνοντας σε ευρωπαϊκά ύδατα, είτε να περάσει ανοιχτά της Σικελίας, φαίνεται πως έκανε την δεύτερη επιλογή, όπως κατέγραψε ο ιστότοπος Tanker Trackers.

Μάλιστα όπως σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya έχει τροποποιήσει τον προορισμό του και δεν πηγαίνει πλέον προς Καλαμάτα, αλλά δηλώνει -μέσω του αυτόματου συστήματος αναγνώρισης- πως κατευθύνεται προς την Μερσίνα της Τουρκίας.

Τον νέο προορισμό επιβεβαιώνει και το εξειδικευμένο site Marine Traffic, που δίνει ως νέο προορισμό του Adrian Darya την Τουρκία.

Σημειώνεται πως το πλοίο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή τον προορισμό του. Όπως έχουν αναφέρει ναυτιλιακοί πράκτορες, στόχος του είναι να δέσει κοντά σε κάποιο λιμάνι ώστε να ξεφορτώσει, αλλά και να προμηθευτεί εφόδια και καύσιμα.

Υπενθυμίζεται πως το τάνκερ συνελήφθη τον Ιούλιο από τις αρχές του Γιβραλτάρ (σσ τότε ονομαζόταν Grace 1) με την υποψία ότι μεταφέρει 2,1 εκ. βαρέλια πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της εμπόλεμης χώρας.