Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ακυρώνονται σήμερα εκατοντάδες πτήσεις της Lufthansa



Σε κινητοποιήσεις προχωρεί σήμερα η ένωση πιλότων της Γερμανίας προαναγγέλλοντας επανάληψη της 24ωεη απεργίας και αύριο Πέμπτη, με αποτέλεσμα η Lufthansa να ακυρώσει περίπου ένα τρίτο όλων των πτήσεών της.

Είναι η 14η κατά σειρά διακοπή στις υπηρεσίες της αεροπορικής εταιρείας και μέρος μιας μακροχρόνιας μισθολογικής διένεξής της με την ένωση πιλότων Vereinigung Cockpit (VC).

Χθες η Lufthansa ανακοίνωσε ότι ακύρωσε 876 από περίπου 3.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, επηρεάζοντας 100.000 επιβάτες.

Η ανακοίνωση των πιλότων να επαναλάβει την απεργία για άλλες 24 ώρες ελήφθη μετά την απόφαση γερμανικού εφετείου να απορρίψει χθες βράδυ την αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα εκ μέρους της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους πιλότους, οι απεργίες θα επηρεάσουν όλες τις πτήσεις της Lufthansa που αναχωρούν από γερμανικά αεροδρόμια, τοπικές και διεθνείς.

Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις των θυγατρικών ή συνεργαζόμενων αερογραμμών της όπως οι Germanwings, Eurowings, Austrian Airlines, SWISS και οι Brussels Airlines, δεν θα επηρεαστούν, ενώ οι Austrian και SWISS, είπε, εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερα και φαρδύτερα αεροσκάφη ώστε να αυξήσουν τον αριθμό επιβατών που μπορούν να μεταφέρουν.

Η χαμηλού κόστους Eurowings, ωστόσο, ήδη ακύρωσε περίπου 60 πτήσεις χθες λόγω στάσης εργασίας μερικών πληρωμάτων καμπίνας.

Οι συνομιλίες περί μισθών μεταξύ της Lufthansa και της VC κατέρρευσαν αυτόν τον μήνα και οι πιλότοι έχουν απορρίψει την έκκληση της εταιρείας να αναζητήσουν την επίλυση των διαφορών μέσω διαμεσολαβητή. Η ένωση ζητά αύξηση κατά 3,7% μέσο όσο σε μισθούς για 5.400 πιλότους στη Γερμανία επί πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το 2012.

Η Lufthansa όμως, που προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με τις αερογραμμές χαμηλού κόστους και τους ευέλικτους αντιπάλους της από τον Κόλπο, έχει προσφέρει στους πιλότους της αύξηση 2,5% για έξι χρόνια, μέχρι το 2019.