Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αφγανιστάν: Ο στρατός συνεχίζει την αντεπίθεση εναντίον των Ταλιμπάν στη Χελμάντ



Αντεπίθεση για να απωθήσει τους Ταλιμπάν εξαπέλυσε την Πέμπτη ο αφγανικός στρατός στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν.

«Είχαμε κάποιες επιτυχίες τις τελευταίες ώρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Ραντμάνες, έπειτα από μια νύχτα σφοδρών μαχών και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις στην επαρχία.

 

Στις επιχειρήσεις αυτές αντιπαρατέθηκαν οι στρατιωτικές ενισχύσεις οι οποίες εστάλησαν στην επαρχία με τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι κατάφεραν την Τετάρτη να παρεισφρήσουν ως την καρδιά της Νάουα, μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας πολύ κοντά στην πόλη Λασκάρ Γκα, η οποία αριθμεί 200.000 κατοίκους.

«Οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό άλλων μονάδων για να ενισχύσουν την αμυντική περίμετρο γύρω από τη Λασκάρ Γκα. Τα αεροπορικά πλήγματα, αφγανικά και αμερικανικά, εντάθηκαν», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σεντίκ Σιντίκι.

Ο σύμβουλος του κυβερνήτη της επαρχίας Τουργιαλάι Χεμάτ είπε από την πλευρά του ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανέκτησαν «τον έλεγχο της έδρας και των γραφείων του κυβερνήτη, των υπηρεσιών πληροφοριών και της αγοράς», παραδεχόμενος έμμεσα ότι τα στρατηγικά αυτά κτήρια είχαν καταληφθεί από τους ισλαμιστές αντάρτες.

«Ο στρατός κινείται από σπίτι σε σπίτι για να εκδιώξει τους Ταλιμπάν που κρύβονται ακόμη στη Νάουα», πρόσθεσε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Τσαρλς Κλίβλαντ, ο οποίος σημείωσε ότι «η κατάσταση στη Χελμάντ δεν είναι εντελώς σαφής. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι Ταλιμπάν υπέστησαν μεγάλες απώλειες και ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημεία ελέγχου».