Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Άγκυρα αγνοεί τις «απειλές» και συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο



Αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρύσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία, όπως δήλωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χθες, μετά την υιοθέτηση του πλαισίου για τα για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας από το το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το τουρκικό υπουργείο τονίζει ότι η Άγκυρα δεν θα σταματήσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, «παρά τα ακατανόητα βήματα της Ε.Ε.”, ενώ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο σήμερα (11 Νοεμβρίου) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δείχνουν ότι κανένα από τα μηνύματα που δώσαμε μετά τις συνόδους της 15ης Ιουλίου και της 14ης Οκτωβρίου 2019 του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν έφτασαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

«Είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, υποκύπτοντας στις απειλές. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του, το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα καθιστά δυνατόν να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων:

1. Πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της. Στις εν λόγω δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνονται, όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη σχετικής συμφωνίας οριοθέτησης.

2. Πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης.

3. Συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την Ε.Ε. όι έχει χάσει προ πολλούν την ικανότητά της να είναι ένας ουδέτερος παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού και δεν μπορεί να κρατήσει μια εποικοδομητική και ωφέλιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο.

Από σήμερα αρχίζει η συμπλήρωση της λίστας των κυρώσεων

Από σήμερα τοποθετείται στο επίκεντρο η συμπλήρωση της λευκής λίστας (empty annex) με τα ονόματα των νομικών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες τουρκικές ενέργειες.

Οι απόφασεις δικαιώνουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, ο οποίος πλέον επιφορτίζεται με την υποβολή συγκεκριμένων ονομάτων, στοιχειοθετημένων και συνοδευόμενων από τα απαραίτητα αιτιολογικά και στοιχεία, ούτως ώστε να τοποθετηθούν στη λίστα.