Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξεκίνησε αλλά «κόλλησε» η ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»



Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Αρχικά, η ανέλκυση του ναυαγίου αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα, λίγο μετά τις 4.30 μ.μ., ωστόσο οι δυσκολίες αποδείχθηκαν ανυπέρβλητες για να μπορέσει να γίνει με το φως της ημέρας.

Στο σημείο έσπευσαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, που ενημερώνονταν συνεχώς για την πορεία της ανέλκυσης.

Από το πρωί του Σαββάτου, περισσότερα από 50 άτομα εργάζονται πάνω από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, προκειμένου το πλοίο να ανελκυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, να αποκτήσει την πλευστότητά του και να οδηγηθεί στο πλησιέστερο ναυπηγείο. Στο σημείο βρίσκεται από χθες το πρωί πλωτός γερανός του ομίλου «Σπανόπουλου» με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων.

Το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» αυτή τη στιγμή (6 μ.μ. του Σαββάτου) έχει γυρίσει σε όρθια θέση και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει ξεπροβάλει σχεδόν το μισό πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξειδικευμένα συνεργεία από δύτες πρεσάρουν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του πλοίου προκειμένου να αδειάσει το νερό που βρίσκεται μέσα ενώ ο γερανός ταυτόχρονα τραβάει το δεξαμενόπλοιο προς το πάνω. Σημειώνεται επίσης ότι από το πλοίο έχουν απαντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε και έχει σφραγιστεί.

Το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» είναι κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων. Βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. Το σημείο όπου έχει στηθεί πλωτός γερανός επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λιμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.

Ο κ. Σαντορινιός σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σημερινό εγχείρημα τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή και ότι προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια της ανέλκυσης. Προσέθεσε ότι για πρώτη φορά ένα ναυάγιο ανελκύεται μόλις δύο μήνες από τη βύθισή του.

«Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να ανελκύσουμε όλα τα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν περιβαλλοντικές βόμβες» υπογράμμισε.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Intime News