Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Βάσεις 2017: Πότε θα ανακοινωθούν - Τελευταίες εκτιμήσεις



Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, αναλυτικά οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 25 Αυγούστου ή τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Τα στατιστικά επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές δείχνουν πτώση των βάσεων, ειδικά σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές.

Στον αντίποδα, ακλόνητες παραμένουν οι Ιατρικές σχολές, που, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 19.000 μόρια, ενώ και οι Νομικές ενδεχομένως θα παρουσιάσουν άνοδο.

Καταλύτης θα είναι, για ακόμα μια φορά, τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας.

Η ζήτηση στις παραπάνω σχολές παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Έκπληξη αποτελούν τα Παιδαγωγικά, που θα παρουσιάσουν άνοδο, όχι όμως λόγω των υψηλών επιδόσεων, αλλά του διπλασιασμού των υποψηφίων. Το ενδιαφέρον των νέων -κυρίως ελλείψει θέσεων στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών- επανήλθε για τα Παιδαγωγικά, τα οποία μετά την περσινή βουτιά (σ.σ.: το 1/3 των σχολών ήταν κάτω από τη βάση) θα δουν άνοδο ακόμα και 1.000 μορίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Πόσοι έγραψαν από 0 έως 5

Ντόρος γίνεται κάθε φορά με τους αριστούχους, εκείνους που άγγιξαν 19 και 20.

Τι συμβαίνει, όμως, με εκείνους που γράφουν από 0 έως 5;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας:

-Στην Ιστορία Κατεύθυνσης, 6.408 υποψήφιοι έγραψαν από 0 έως 5.

-Στα Αρχαία, ένας στους τρεις έγραψε κάτω από τη βάση (από το σύνολο 30.000 υποψηφίων οι 12.000 έγραψαν από 0 έως 10).

-Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, 9.931 υποψήφιοι προερχόμενοι από την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψαν από 0 έως 5.

-Στη Φυσική Κατεύθυνσης, περίπου 8.000 υποψήφιοι δεν πέτυχαν να γράψουν πάνω από τη βάση.

-Στο ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών), ένας στους 3 έγραψε κάτω από τη βάση (από τους 20.000 υποψηφίους οι 7.500 έγραψαν από 0 έως 10).