Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 79 εκατ. ευρώ οι τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών



Νέα υποχώρηση κατά 79 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Νοέμβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ωστόσο, τα νοικοκυριά και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κατάφεραν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους κατά 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 147,723 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα περιορίστηκαν στα 131,385 δισ. ευρώ, από 131,484 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν στα 107,718 δισ. ευρώ, από 107,696 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,1%.

Στον αντίποδα, νέα υποχώρηση κατά 140 εκατ. ευρώ κατεγράφη στις τραπεζικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες περιορίστηκαν στα 23,667 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από 23,810 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Είχε προηγηθεί μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 283 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους μειώθηκε έτσι στο 5% τον Νοέμβριο, έναντι 6,6% τον προηγούμενο μήνα. Εντούτοις, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η αύξηση ήταν της τάξεως των 101 εκατ. ευρώ και είχε προηγηθεί αύξηση κατά 374 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Μειωμένες κατά 161 εκατ. ευρώ ήταν τον Νοέμβριο οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, που διαμορφώθηκαν στα 16,338 δισ. ευρώ, έναντι 16,499 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους περιορίστηκε στο 10,8% τον Νοέμβριο, από 24,4% τον προηγούμενο μήνα.

Το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανήλθε στα 147,723 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, μειωμένο κατά 240 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο (147,982 δισ. ευρώ), και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 6,4%.

Χρηματοδότηση της οικονομίας

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν επίσης ότι τον Νοέμβριο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα επέστρεψε σε θετικό πρόσημο και ήταν θετική κατά 106 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο είχε καταγραφεί αρνητική καθαρή ροή 972 εκατ. ευρώ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,8%, από -1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 322 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 6,4% από 8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 240 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2018.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση προς τη Γενική Κυβέρνηση, η μηνιαία καθαρή ροή τον Νοέμβριο ήταν αρνητική κατά 89 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,294 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε -4,4% από -4,9% τον προηγούμενο μήνα.

Στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, η επιμέρους εικόνα διαμορφώθηκε ως εξής:

- Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο ήταν θετική κατά 269 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 562 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -0,6% από -0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,6% και παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 253 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 339 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 0,1% από -1,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 16 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 223 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

- Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 24 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 116 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

- Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Νοέμβριο ήταν αρνητική κατά 139 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο ήταν αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,1%, χωρίς μεταβολή συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.