Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην κόψουμε τις συντάξεις και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο



Την ακύρωση του μέτρου για την περαιτέρω μείωση στο αφορολόγητο έβαλε στην πολιτική εξίσωση ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος την ώρα που οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή στις συντάξεις θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Με παρέμβασή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής  ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα νοσοκομεία, σχολεία και οι πλατείες που μπήκαν στην λίστα με τα υπο παραχώρηση ακίνητα στο Υπερταμείο δεν θα εκποιηθούν καθώς προστατεύονται από την νομοθεσία, απέφυγε ωστόσο να παραδεχθεί ότι η ένταξή τους αποτελεί λάθος των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε τις απόψεις του για την πορεία εκτός ασφαλιστικού συστήματος των παλαιών συνταξιούχων με «φυσικό τρόπο» επισημαίνοντας ότι οι αναλογιστικές μελέτες για την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων λαμβάνουν υπόψη το προσδόκιμο ζωής, τόνισε όμως ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί τον θάνατο των συνταξιούχων.

«Είπα ότι δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο μια παράταξη να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι. Είναι βαρύ. Δεν θα μπορούσα να το πω αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεχνώντας προφανώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε με μεγάλη ευκολία υπουργούς για τις αυτοκτονίες ή τον θάνατο από μαγκάλια.

 

Ειδικότερα, για τις συντάξεις ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι ΝΔ και ΔΗΣΥ υποστήριζαν ότι οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο θα ισχύσουν από το 2019 και πως δεν θα υπάρξουν αντίμετρα για να προσθέσει «τώρα φαίνεται ότι μάλλον υπάρχουν τα αντιμετρα και υπάρχει μια αμφισημία που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Το 2017 επιβλήθηκαν τα μέτρα και τα αντίμετρα γιατί η Γερμανία έδωσε δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Όταν έγινε αυτό το πράγμα το ΔΝΤ έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα είναι 1%. Τώρα λέει ότι είναι 3,5% γι αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο και εκτός μνημονίου και έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην κόψουμε τις συντάξεις και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο».

«Τώρα λέτε ότι κόβουμε τα αντίμετρα για να σωθούν οι συντάξεις. Τα αντίμετρα θα υπάρξουν» συνέχισε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Εκτός αυτών, ο υπουργός χαρακτήρισε «ανύπαρκτο θέμα» το ζήτημα της παραχώρησης 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο και υποστήριξε ότι αναπαράγεται από την αντιπολίτευση και τον φιλικό της τύπο για να δημιουργηθεί «αμηχανία» στην κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτα. Μπορείτε να το δείτε και στην υπουργική απόφαση και στην άτυπη ενημέρωση. Δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση» είπε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία γι αυτά να το κοιτάξουμε. Προφανώς ήταν μια πρώτη λίστα που όλοι οι φορείς πρέπει να συζητήσουμε. Προφανώς ούτε νοσοκομεία, πλατείες, παιδότοποι αρχαιολογικοί χώροι θα πάνε και το ξέρετε μέσα σας. Ηταν προσπάθεια να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Το ξέρετε και στην ψυχή σας και αυτό μειώνει το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης με αποτέλεσμα να μην σας εμπιστεύονται πολίτες» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «νόμος που δεν ξέρετε αναφέρει τις εξαιρέσεις. Είναι εκτός συναλλαγής μεταξύ άλλων και όσα είναι προορισμένα για δημόσιο σκοπό όπως παροχή διοίκησης νοσοκομεία κλπ».

Αντιδρώντας ο κ. Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) είπε «σας δώσαμε την ευκαιρία να διορθώσετε τα λάθη και τις παραλήψεις σας. Θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών για το ποιοι έβαλαν τις υπογραφές τους»