Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα: Στον ανακριτή σήμερα οι δύο συλληφθέντες



Την πόρτα του ανακριτή θα περάσουν σήμερα το μεσημέρι, οι δύο συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Στους δύο συλληφθέντες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση που θεωρείται κακούργημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν ο ένας στην Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας, δεν έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και σήμερα αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό συνηγόρου που με εντολή του δικαστικού λειτουργού θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους.

Η διαδικασία σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να καθυστερήσει την έναρξη των απολογιών ώστε ο διορισθείς συνήγορος να ενημερωθεί για το υλικό της υπόθεσης.

Η δικογραφία

Οι δύο πακιστανικής καταγωγής κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της δικογραφίας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρονται να «στρατολογήθηκαν» με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για ανθρώπινη απώλεια, από κλάδο των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Στην δικογραφία αναφέρεται πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση έχει άγνωστος ο οποίος από το εξωτερικό φαίνεται να έδινε εντολές στους δύο. Η δίωξη για το πρόσωπο αυτό, αφορά τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). 

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Υάκινθος», της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό ατόμων που τυχόν είχαν στρατολογήσει οι δύο συλληφθέντες προκειμένου να συμμετάσχουν στη τελική φάση του σχεδίου τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είχαν προσεγγίσει τουλάχιστον 15 άτομα, ωστόσο, οι έρευνες στρέφονται σε τέσσερα άτομα από τα δέκα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση με την κατηγορία της διοικητικής απέλασης.

Σε εξέλιξη είναι επίσης η διαδικασία ανάλυσης δεδομένων των κινητών των δύο συλληφθέντων αλλά και των δέκα που κρατούνται. Ο όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος, και κάποιες από τις συνομιλίες είναι στη γλώσσα Ούρντου, επομένως χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστούν. Άλλες πάλι είχαν σβηστεί, με αποτέλεσμα να ανακτώνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. 

Ενδεικτικό του όγκου των δεδομένων είναι ότι, σύμφωνα με τις πληροφορείς της ΕΡΤ, υπάρχουν 1000 συνομιλίες μεταξύ του 27χρονου που συνελήφθη στην Ζάκυνθο και του 30χρονου καθοδηγητή στο Ιράν.

Με την ολοκλήρωση της ανάλυσης θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψουν και άλλα στοιχεία σχετικά με το στάδιο του σχεδιασμού της επίθεσης στο οποίο βρίσκονταν οι δύο συλληφθέντες αλλά και απαντήσεις όσον αφορά τα άτομα που προσπαθούσαν να στρατολογήσουν.