Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τραγωδία στο Μάτι: Σε αναζήτηση ευθυνών και παραλείψεων ένα μήνα μετά



Με την εισαγγελική έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το έκτακτο επίδομα να μην έχει καταβληθεί ακόμη στους δικαιούχους, συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους στο Μάτι και άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές, ενώ άρχισαν οι πρώτες κατεδαφίσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα».

Περισσότεροι από 35 μάρτυρες έχουν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων με την έρευνα να μην εστιάζεται μόνο στα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά να περνάει και στις ευθύνες των αρμοδίων, ενώ το πρώτο πολυσέλιδο πόρισμα για τις ευθύνες της φονικής πυγκαγιάς που κατέθεσε την Τρίτη 21 Αυγούστου στον προϊσταμένο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης,εντοπίζει μια σειρά από εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις. 

Η ολοκλήρωση της δικογραφίας, με την κλήση των υπόπτων και την άσκηση των ποινικών διώξεων, θα σημάνει όταν οι εισαγγελείς πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα - πυραγού που έχουν ορίσει.
Η Πυροσβεστική εξάλλου, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, αναμένεται να δώσει περισσότερες απαντήσεις. 

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η Βαρβάρα Φύτρου, που έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την Βουλή. Η γυναίκα υποστηρίζει ότι πρέπει να ερευνηθεί εάν οι δύο υπουργοί έχουν τελέσει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ως πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών.

Επίσης, την ποινική δίωξη του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα ζητούν συγγενείς θυμάτων.

Η έρευνα θα τελειώσει με την άσκηση διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, οι εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη των οποίων οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα. 

Όσον αφορά το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν, όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος». 

Επίσης, σχετικά με την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πυροπλήκτων, από τις 4.329 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ από το υπουργείου Υποδομών, έχουν εγκριθεί αυτές για 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.