Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026 -

Θρίλερ στον αέρα για 180 επιβάτες: Ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή προσγείωση στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω αεροσκάφους στον διάδρομο



Στιγμές απόλυτου τρόμου έζησαν οι επιβάτες της πτήσης GQ213 της SKY Express, με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας προερχόμενη από το Ηράκλειο Κρήτης, όταν η διαδικασία προσγείωσης μετατράπηκε σε θρίλερ δευτερολέπτων.

Όπως καταγγέλλει επιβάτης της πτήσης μέσω βίντεο και ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το αεροσκάφος βρισκόταν ήδη σε τροχιά τελικής προσέγγισης, ελάχιστα μέτρα πάνω από τον διάδρομο προσγείωσης.

Τότε, ο κυβερνήτης αντιλήφθηκε την παρουσία άλλου αεροσκάφους (της Ολυμπιακής) στον ίδιο διάδρομο και εφάρμοσε ακαριαία ελιγμό ματαίωσης προσγείωσης (go-around), επιταχύνοντας απότομα και παίρνοντας εκ νέου ύψος.

«Βλέπαμε το έδαφος και ξαφνικά απογειωθήκαμε ξανά»
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, στην καμπίνα επικράτησε αναστατώση και πανικός για αρκετά λεπτά, καθώς κανείς δεν γνώριζε την αιτία της απότομης ανόδου:

«Ήμασταν ελάχιστα μέτρα πάνω από το έδαφος, περιμέναμε να αγγίξουν οι τροχοί. Ξαφνικά νιώσαμε μια βίαιη επιτάχυνση. Άλλοι άρχισαν να φωνάζουν, άλλοι να προσεύχονται. Μετά από λίγα λεπτά ο πιλότος μας ενημέρωσε ότι υπήρχε άλλο αεροσκάφος στον διάδρομο», αναφέρει επιβάτης.

Παρά την ψυχραιμία και την άμεση αντίδραση του κυβερνήτη που απέτρεψε τα χειρότερα, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:

Πώς βρέθηκαν δύο αεροσκάφη ταυτόχρονα στον ίδιο διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης;

Υπήρξε λάθος συνεννόηση ή εσφαλμένη εντολή από τον Πύργο Ελέγχου;

Έχει ξεκινήσει η επίσημη διερεύνηση του περιστατικού από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ);

Αναμένονται οι επίσημες τοποθετήσεις της αεροπορικής εταιρείας και των αρμόδιων αρχών για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του συμβάντος.