Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Θεσσαλονίκη: Το Τελλόγλειο ανοίγει και πάλι για το κοινό



Ύστερα από έξι μήνες, το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανοίγει και πάλι για το κοινό,  περιμένοντάς το, σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου, στις 19.30, για να ξεναγηθεί δωρεάν στην υπέροχη έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη.

Η αναδρομική έκθεση της Ιωάννας Σπητέρη οργανώθηκε σαράντα χρόνια μετά την τελευταία ατομική της έκθεση στην Ελλάδα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρο το έργο της με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική.


 
 

Η Ιωάννα Σπητέρη και ο σύζυγός της, Τώνης Σπητέρης, διακεκριμένος διανοητής και κριτικός τέχνης, έκαναν προς το Τελλόγλειο Ίδρυμα μία μεγάλη και πολύτιμη δωρεά: τα αρχεία τους, τη βιβλιοθήκη τους, τη συλλογή τους και το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση αυτή, όπως και ο μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος που τη συνοδεύει, αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη γλύπτρια και συμβολή στη νεοελληνική τέχνη με το ξεδίπλωμα ολόκληρου του έργου της σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα.


 
 

Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μία προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της. Ένα υλικό που προετοιμάστηκε στη διάρκεια πολλών μηνών με πολλή προσοχή και αγάπη από τους συνεργάτες του Τελλογλείου Ιδρύματος.


 
 

Στο ανακαινισμένο κατάστημα εντός του Ιδρύματος, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί καταλόγους εκθέσεων, μάσκες, μαντήλια, τσάντες και μοναδικά κοσμήματα εμπνευσμένα από την Ιωάννα Σπητέρη. Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Το υπαίθριο εστιατόριο «ΑνφανΓκατέ in Gouadeloupe» περιμένει, επίσης, το κοινό,  ανοιχτό και ανανεωμένο.

Το Τελλόγλειο είναι μια πλούσια, συναρπαστική και ασφαλής πρόταση απόδρασης εντός πόλης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, αυτό το καλοκαίρι. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτηρίου.


 
 

Τηλ. κρατήσεων: 2310-991610 Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη 11.00-14.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Κυριακή 11.00-14.00, Δευτέρα κλειστά.