Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Taste Atlas: Ντάκος και χωριάτικη στην 3άδα με τις νοστιμότερες σαλάτες της ΕυρώπηςΠρώτη ξανά η Ελλάδα στο καλό και υγιεινό φαγητό!

Οι γνώστες του καλού φαγητού μίλησαν και πάλι, γυρνώντας το αυτή τη φορά στην… πιο υγιεινή διατροφή, καθώς κλήθηκαν να αξιολογήσουν και να αναδείξουν τις καλύτερες σαλάτες της Ευρώπης. Η Ελλάδα όχι μόνο αναδείχθηκε πρώτη με τον πεντανόστιμο ντάκο, αλλά κατέλαβε τρεις θέσεις στην πρώτη 10άδα – και τέσσερις στην 11άδα!

10 ελληνικές σαλάτες στις καλύτερες της Ευρώπης

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ψηφορία που διεξήγαγε το Taste Atlas για τις καλύτερες σαλάτες της Ευρώπης, συνθέτωντας μια λίστα με 68 διαφορετικά πιάτα, η Ελλάδα κατάφερε να αναφερθεί 10 φορές!

Η λίστα

Κατέλαβε δύο θέσεις στην πρώτη 3άδα, την 1η και 2η θέση με τον ντάκο και τη χωριάτικη σαλάτα αντίστοιχα, τρεις θέσεις στην πρώτη 10άδα με την σαλάτα με χόρτα στην 9η θέση.

Στη λίστα ακολουθούν η πατατοσαλάτα στην 11η θέση, η πατζαροσαλάτα στην 14η, η τονοσαλάτα στην 27η, η σαλάτα με ασκορδουλάκους  στην 33η θέση, ενώ στις θέσεις 48, 57, 58 κατατάσσονται η λαχανοσαλάτα, η σαλάτα μερμιζέλι και η ψιλόκομμενη σαλάτα με μαρούλι και φρέσο κρεμμύδι.

Άρωμα Ελλάδας στην πρώτη τριάδα

Ο ντάκος αναδεικνύεται νικητής ως η καλύτερη σαλάτα στην Ευρώπη. Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, γράφει το Taste Atlas.

Αμέσως μετά ακολουθεί και πάλι μια ελληνική σαλάτα, η γνωστή και αγαπημένη σε όλους χωριάτικη. «Είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο» αναφέρει ο διαδικτυακός οδηγός που συγκεντρώνει τα καλύτερα πιάτα από όλο τον κόσμο.

Την ελληνική πρωτιά «σπάει» η βουλγαρική σαλάτα Shopska. «Είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Βουλγαρίας. Η σαλάτα αποτελείται από ψιλοκομμένες ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, ψητές ή ωμές πιπεριές και βουλγαρικό τυρί» αναφέρει το Taste Atlas και συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Σημειώνεται ότι η σαλάτα με χόρτα έρχεται στην 9η θέση δίνοντας, έτσι, ελληνικό άρωμα σχεδόν στη μισή λίστα της 10άδας, ενώ ακολουθεί -δυστυχώς εκτός την πρώτης δεκάδες- η πατατοσαλάτα στην 11η θέση.