Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τα σενάρια για τα μέτρα στο διάγγελμα Μητσοτάκη – Πως θα αποφευχθεί το lockdown



Για ένα πράγμα διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή για ενίσχυση των περιοριστικών θα είναι οι …τελευταίες, καθώς η επόμενη φορά που ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να παρέμβει αυτό θα σημαίνει ανακοινώσεις για νέο καθολικό lockdown, το οποίο στο μέγαρο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία να το αποφύγουν.

Εφιαλτικά σενάρια

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς ώρας αναμένεται να ανακοινώσει ενισχυμένους περιορισμούς στην απογευματινή και βραδινή κυκλοφορία των πολιτών και φυσικά είτε περαιτέρω περιορισμό στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ή ακόμα και κλείσιμό τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια του πρωθυπουργού είναι εισήγηση για κλείσιμο της εστίασης από τις 9 το βράδυ και για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, τα εν λόγω μέτρα, θα θέτουν σε καραντίνα τα 3/4 της χώρας, ήτοι σχεδόν 7 εκατομμύρια Έλληνες (σ.σ 2 εκατομμύρια στις «κόκκινες» περιοχές και 5 εκατομμύρια στις «πορτοκαλί»).

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το MEGΑ, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών που έλαβε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε την απόφαση να θέσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε καραντίνα, με σκοπό να μην επιβεβαιωθούν τα εφιαλτικά σενάρια για πολλές χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Από εκεί και πέρα τα πάντα φαντάζουν ανοιχτά, η κατάσταση είναι οριακή και οι τόνοι των κυβερνητικών στελεχών με τους οποίους περιγράφουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι δραματικοί.

Τα μέτρα που σκέφτονται:

  • Μάσκα παντού (μέσα και έξω) για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος της κάθε περιοχής στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας
  • Προώθηση της τηλεργασίας με τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων να προτείνουν το ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι να αυξηθεί στο 60%
  • Περιορισμοί στην εστίαση. Ο Πρωθυπουργός θα δείξει συνθήκες καραντίνας ήδη από το Σαββατοκύριακο και για τις «πορτοκαλί» περιοχές με παρεμβάσεις που θα αφορούν στην εστίαση και την κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες η εστίαση θα κλείνει 9:30 ή 10:00 το βράδυ.
  • Ο περιορισμός στην εστίαση  θα φέρει απαγόρευση και στην κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έρθει λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων
  • Οι μετακινήσεις. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους προβληματισμούς για το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η απαγόρευση ή μη της μετακίνησης από νομό σε νομό, ένα μέτρο που φαίνεται να μην μπαίνει τελικά στη λίστα του Μητσοτάκη.
  • Το λιανεμπόριο και τα σχολεία που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως αναφέρει το MEGA, θα ισχύσουν από τις 06:00 του Σαββάτου και θα έχουν ισχύ για ένα μήνα, ωστόσο θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

 

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενόψει των ανακοινώσεων της Παρασκευής, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης έδωσε το στίγμα λέγοντας πως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα μπροστά στο δεύτερο κύμα του κοροναϊού covid, καθώς είναι πιο επιθετικό από αυτό του προηγούμενου Μαρτίου και Απριλίου όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι και πάλι τίθεται στη δημόσια συζήτηση ως ανάγκη ένα γενικό πανευρωπαϊκό σχέδιο στο πλαίσιο των οποίου οι εθνικές κυβερνήσεις θα κληθούν να εξειδικεύσουν ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στην κάθε χώρα.

Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα κρίνουν τελικά και κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown το οποίο άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αλλά και κορυφαίοι υπουργοί έχουν χαρακτηρίσει καταστροφικό για την οικονομία.

Μικρές υποχωρήσεις για μεγάλα αποτελέσματα

Το βέβαιο είναι ότι η αυστηροποίηση των περιορισμών (κατά το γαλλικό και γερμανικό μοντέλο) θα μπει επιτακτικά από τον κ. Μητσοτάκης ως αναγκαίο μέτρο για την αποφυγή ενός καταστροφικού νέου lockdown.

«Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό το σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει θα έχει ορίζοντα ενός μήνα, δηλαδή θα αφορά το Νοέμβριο, ενώ οι οποίες αναπροσαρμογές χρειαστούν θα γίνουν στα μέσα του μηνός καθώς τότε θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν ή όχι τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ.

Κριτήριο η πίεση στο ΕΣΥ

Και όταν στην κυβέρνηση μιλάνε για την απόδοση και αποτελεσματικότητα των μέτρων ουσιαστικά αυτό στο οποίο εστιάζουν είναι η πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας. Κατά πόσο δηλαδή τα νοσοκομεία μπορούν να συνεχίζουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτα σώζοντας ανθρώπινες ζωές ή κατά πόσο θα κινδυνεύσουμε να δούμε σκηνές Ιταλίας από την περασμένη Άνοιξη.

Κατά την εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ως εκ τούτου υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου θέλησε να δώσει μερικές νότες αισιοδοξίας λέγοντας ότι «γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».

Ανακοινώνοντας μάλιστα τις «έκτακτες αποφάσεις» για  Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα που μπήκαν στο «κόκκινο» αναστέλλοντας τις περισσότερες λειτουργίες τους πλην του λιανεμπορίου και των σχολείων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο».

Η ευθύνη κάθε υπουργείου

Σε αυτό το πλαίσιο πλέον θα κριθεί και εξατομικευμένα η δουλειά κάθε υπουργείου στο βαθμό των αρμοδιοτήτων που του αναλογούν για την «απόλυτη εφαρμογή» των μέτρων που θα ανακοινωθούν.

Αυτό το οποίο αξίζει να επισημανθεί είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά έδειξε να είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση στις συγκοινωνίες, παρέχοντας πολιτική κάλυψη στα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και στον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή –παρά το γεγονός ότι σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ο συνωστισμός στις αστικές συγκοινωνίες είναι από τα βασικά σημεία κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση.

«Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται».

Μένει να φανεί επίσης τι είδους μέτρα σε οικονομικό επίπεδο για την ανακούφιση εργαζομένων και επιχειρήσεων θα ληφθούν μετά τις ανακοινώσεις για τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους κλάδους που θα επηρεαστούν από τα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή κειμένου: 

in.gr