Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Συναγερμός για τις νέες εστίες κορονοϊού - Προβληματισμός για τα πολλά κρούσματα



Μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη (καταγράφηκαν 269 κρούσματα) αλλά για ακόμη μια μέρα πάνω από το 200, παρέμεινε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες Τετάρτη 19/8 217 νέες περιπτώσεις.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Σύψας: Την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι – Στα 36 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, έκανε λόγο για ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων, την οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι.

«Ο κορονοϊός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων γιατί έχουμε διασπορά στην κοινότητα τονίζοντας πως την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη. «Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια».

Ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι υπάρχει και μια 2η πανδημία και είναι η πανδημία της παραπληροφόρησης και μαστίζεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος που είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια την πανδημία και έκανε έκκληση στους νέους να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους σημειώνοντας πως ο ιός είναι εδώ και σκοτώνει.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πως σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς υπάρχει μια ευρεία διασπορά το οποίο σημαίνει ότι αυτό μπορεί να επιστρέψει αυτό πίσω μαζί με τους παραθεριστές και ανέφερε πως μετά τις διακοπές απαιτείται αυτοπεριορισμός 7 ημερών και απόσταση από τους ηλικιωμένους.