Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Στρατηγικό επενδυτή αναζητεί η Attica Bank



Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να συμβάλει στην πορεία ανάπτυξης θα προχωρήσει η Attica Bank με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης και μάλιστα προς τα τέλη του 2017.

Η τράπεζα περνά στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και στόχευση προς την ανάπτυξη μετά την έγκριση της συμφωνίας με τη βρετανική εταιρεία Aldridge για ανάθεση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε χθες τη συμφωνία με την Aldridge, η οποία τίθεται άμεσα σε ισχύ και όπως τόνισαν ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης, πρόκειται για μια συμφωνία η οποία συνδέει τις δύο ανάγκες της τράπεζας: από τη μία καλύπτει τα 70 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και από την άλλη πλευρά μεταφέρει τη διαχείριση 1,33 δισ. ευρώ καταγγελμένων δανείων σε εξειδικευμένη εταιρεία, απελευθερώνοντας πόρους για την τράπεζα.

Ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η βελτίωση των συνθηκών επέτρεψαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την τράπεζα και την εμπιστοσύνη των καταθετών και πελατών της. Ενδεικτικά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώνεται σε 39,5% από 61,8%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 33% από 50%, σε επίπεδα δηλαδή καλύτερα από τον κλάδο, επισήμανε.

Ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Πανταλάκης τόνισε ότι με την ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων, με τον δείκτη να ανέρχεται στο 17%, η τράπεζα ωφελείται πολλαπλώς αφού, μεταξύ άλλων, περνά από τη χρηματοδότηση του ELA σε εκείνη της ΕΚΤ με ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 14 εκατ. ευρώ.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης, για το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έγκριση από τον DGComp.

Ήδη, πάντως, έχει πραγματοποιηθεί η μείωση της συμμετοχής σε θυγατρικές -στο 10% για την Attica Ventures και στο 18% για την Finance- μειώνεται σταθερά το κόστος, ειδικά το μέρος που αφορά τις δαπάνες προσωπικού, αλλά και το διοικητικό κόστος.

To σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει μείωση του συνολικού κόστους κατά 30% και αύξηση των εσόδων κατά 10%. Ο στόχος είναι η επίτευξη break even φέτος και πέρασμα σε κερδοφορία στη συνέχεια.

Καθώς η ανάπτυξη θα χρειαστεί κεφάλαια, η στρατηγική της διοίκησης περιλαμβάνει και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για ποσοστό ως και 30% όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και έχει διαφανεί η δυνατότητα δημιουργίας αξίας από την τράπεζα.

Η ανάγκη υποκατάστασης των προνομιούχων μετοχών ύψους 100 εκατ. ευρώ, που δεν προσμετρώνται στον δείκτη CET 1 από το τέλος του 2017 δημιουργεί μια πρόσθετη συνθήκη για την αναζήτηση επενδυτή, τόνισαν οι κ.κ. Ρουμελιώτης και Πανταλάκης.

Η διοίκηση έχει πραγματοποιήσει το 70% των υποδείξεων που προκύπτουν από το κοινό πόρισμα της ΤτΕ και του SSM, ενώ δρομολογεί την πλήρη ψηφιοποίηση, καθώς και τον εμπλουτισμό των προϊόντων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις εξωστρεφείς, με τη συνδρομή και ευρωπαϊκών οργανισμών.

Η συμφωνία με την Aldridge προβλέπει ότι η τράπεζα θα μεταφέρει χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση ποσού 1.331,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα εκδώσει δύο ομόλογα που προκύπτουν από την τιτλοποίηση των δανείων, ένα senior note ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ που έχει και προτεραιότητα κατά την αποπληρωμή, και ένα junior note ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.  

Διαχείριση δανείων

Τη διαχείριση των δανείων σε οριστική καθυστέρηση αναλαμβάνει η εταιρεία Θεά Άρτεμις, στην οποία η Aldrigde κατέχει το 80% και θα λαμβάνει τη σχετική προμήθεια με βάση τις διεθνείς πρακτικές, ενώ οι εισπράξεις από τη διαχείριση θα πηγαίνουν κατά προτεραιότητα στην τράπεζα μέσω του senior ομολόγου.

Η Aldrigde θα αποκτήσει το junior note έναντι 70 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank.