Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Στον ιατροδικαστή γράφεται σήμερα ο επίλογος για τον θάνατο Μαυρίκου - Ποια σενάρια εξετάζει η Ασφάλεια



Στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γραφτεί ο επίλογος του δραματικού συμβάντος που καταγράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αττική οδό, με θύμα τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο.

Η σορός του 42χρονου θα σταλεί σήμερα απο το νοσοκομείο ΚΑΤ -όπου διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό από το όχημα- στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Γουδή για να γίνει η επίσημη αναγνώριση μέσω της εξέτασης DNA.

Ωστόσο, μια έμμεση διαπίστωση της ταυτότητας του Παναγιώτη Μαυρίκου έγινε αργά το απόγευμα της Πέμπτης απο την σύζυγό του με βάση κάποια προσωπικά αντικείμενα που έφερε πάνω του και τα οποία της επιδείχθηκαν.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, η σορός του οδηγού της Porsche ήταν πλήρως απανθρακωμένη. Και, παρά το γεγονός ότι εκκλήθησαν η μητέρα και η σύζυγος του οδηγού του οχήματος στο νοσοκομείο για τη διαπίστωση της ταυτότητάς του, αυτό τελικώς δεν έγινε, καθώς οι αρμόδιοι εκτίμησαν ότι δεν θα εισέφερε κάτι επί της ουσίας στη διαδικασία της ταυτοποίησης ενώ θα επιβάρυνε δραματικά τις δύο γυναίκες οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ.

Στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής, που διευθύνει η καθηγήτρια κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, ο αρμόδιος ιατροδικαστής θα διερευνήσει εάν μπορούν να ληφθούν τοξικολογικά και ιστολογικά δείγματα από τον νεκρό για να γίνουν σχετικές εξετάσεις. Θα μπορούσε πχ απο τα βιολογικά υγρά να εξεταστεί αν υπήρχε κάποια ουσία στον οργανισμό του που δεν του επέτρεψε να έχει καλύτερα αντανακλαστικά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Άλλα συμπεράσματα σχετικά με τις συνθήκες και τον χρόνο θανάτου θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ιστολογικές εξετάσεις της καρδιάς, των πνευμόνων κα.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Ολα έγιναν λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο 42χρονος Παναγιώτης Μαυρίκος, που είχε βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας της εμπλοκής του στο κύκλωμα των «εκβιαστών- δημοσιογράφων» και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο ρεύμα της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα. Λίγο πριν από την έξοδο που οδηγεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, ξαφνικά, το αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκδότης φαίνεται να αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αφού προσπάθησε να σταματήσει. Έμεινε στην αριστερή λωρίδα και το αυτοκίνητο λαμπάδιασε. 

Άλλοι οδηγοί, όπως φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο του protothema.gr έχουν κάνει προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά με πυροσβεστήρες που έχουν στα αυτοκίνητά τους. Όπωςείπαν αυτόπτες μάρτυρες στο protothema.gr, η Cayenne μέσα στην οποία κάηκε ζωντανός ο Παναγιώτης Μαυρίκος δεν ήταν φρακαρισμένη στο τοιχείο της Αττικής Οδού. Όμως το πολυτελές αυτοκίνητο ήταν κλειδωμένο και δεν ήταν δυνατόν να ανοίξει απ' έξω. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες, λίγα λεπτά αργότερα καταφέρνουν να σπάσουν το παράθυρο του συνοδηγού. Το αυτοκίνητο λαμπαδιάζει και η φωτιά καίει για τουλάχιστον 15 λεπτά, όπως αναφέρει στο protothema.gr αυτόπτης μάρτυρας.

Περίπου στις 15:15 στο σημείο φτάνουν πρώτα αυτοκίνητα με υπαλλήλους της Αττικής Οδού. Στη συνέχεια έρχονται άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και τελευταίοι φτάνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής που καταφέρνουν να σβήσουν τη φωτιά. 

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή που η Porsche του Μαυρίκου τυλίγεται στις φλόγες

 

 

Ποια σενάρια εξετάζει η Ασφάλεια

Ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν, όπως όλα δείχνουν, ότι ο οδηγός που απανθρακώθηκε χθες στο μαύρο Cayenne που τυλίχτηκε στις φλόγες στην Αττική Οδό είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, η Ασφάλεια προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια του δυστυχήματος. 

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό της δολιοφθοράς, της μηχανικής βλάβης αλλά και των παθολογικών αιτιών που μπορεί να δημιούργησαν δυσφορία στον Μαυρίκο με αποτέλεσμα το σύρσιμό του στο διαχωριστικό διάζωμα, τη διαρροή καυσίμου και εν συνεχεία την ανάφλεξη του τζιπ. 

Η μια ώρα... μυστήριο με την Porsche, πριν το δυστύχημα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνδρες της Ασφάλειας ερευνούν με προσοχή το τι μπορεί να συνέβη τη μια ώρα από  τις 13:30 έως τις 14:30 περίπου, που η μαύρη Porsche Cayenne έμεινε σταθμευμένη σε δρόμο του Αμαρουσίου πριν επιβιβαστεί σε αυτή ο εκδότης της εφημερίδας Ακρόπολη και βγει στην Αττική Οδό, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπήρξε δολιοφθορά που οδήγησε στην ανάφλεξη του πανάκριβου SUV. 

Οπως έγινε γνωστό χθες και όπως επιβεβαίωσε ο συνήγορος του Παναγιώτη Μαυρίκου Αλέξης Κούγιας μιλώντας στην απογευματινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο εκδότης πριν βγει στην Αττική Οδό είχε πραγματοποιήσει ραντεβού στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαυρίκος κατά τη διάρκεια του ραντεβού που διήρκεσε περί τη μια ώρα δεν έβαλε το πολυτελές τζιπ του σε κάποιο γκαράζ, αλλά το πάρκαρε σε κάποιο δρόμο του Αμαρουσίου. 

Στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας έχει μπει το υλικό από κάμερες ασφαλείας γύρω από το σημείο που είχε παρκάρει ο 42χρονος εκδότης την Porsche του. Κατά πληροφορίες οι Αρχές γνωρίζουν το δρόμο, αλλά όχι το ακριβές σημείο. Αυτό που θέλουν να δουν οι ερευνητές της Ασφάλειας είναι αν κατά τη διάρκεια των 60 αυτών λεπτών που το τζιπ έμεινε παρκαρισμένο στο δρόμο και άρα αφύλακτο, το πλησίασε κάποιος ή υπάρχουν άλλες τυχόν ύποπτες κινήσεις. 

Το πολυτελές τζιπ που κάηκε ολοσχερώς έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. με τους ερευνητές να το κάνουν φύλλο και φτερό προκειμένου να διαπιστώσουν τι οδήγησε στην ανάφλεξή του. 

Επίσης, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. Βρίσκεται και το υλικό από τις κάμερες της Αττικής Οδού ενώ θα κληθούν για κατάθεση αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος αλλά και συνεργάτες του εκδότη, καθώς αν αποδειχθεί ότι ήταν δολιοφθορά θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα ποιος μπορεί να ήθελε νεκρό τον εκδότη της Ακρόπολης. 

Τι μπορεί να δείξει το Cayenne 

Ουσιαστικά από το τζιπ οι ερευνητές, αφού βρουν το σημείο από όπου ξέσπασε η φωτιά, θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν υπήρχαν ίχνη  βραχυκυκλώματος ή μηχανικής βλάβης. Επίσης, θα ερευνήσουν και το αν υπάρχει ένδειξη εμπρηστικού μηχανισμού που προκάλεσε την ανάφλεξη. 

Ωστόσο, η πρώτη μακροσκοπική έρευνα δεν δείχνει σημάδια που να δικαιολογούν έκρηξη, ενώ ούτε στην άσφαλτο της Αττικής Οδού υπήρχαν ίχνη, τόσο στο σημείο που σταμάτησε το τζιπ, όσο και νωρίτερα όσο βρισκόταν εν κινήσει (κάποιος κρατήρας που να μαρτυρά έκρηξη). 

Αριστα συντηρημένο το τζιπ, λέει ο μηχανικός του

Ο μηχανικός που συντηρούσε το πολυτελές τζιπ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφεραν στην Αστυνομία ότι το Cayenne ήταν άριστα συντηρημένο, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες που ανέφεραν ότι SUV είχε υποστεί μετατροπή για να κινείται με υγραέριο. 

Αξιωματικοί ΕΛΑΣ: «Ενα πολύ περίεργο δυστύχημα»
 

Οι αρμόδιοι της ΕΛΑΣ ερευνούν πάντως, όπως προαναφέρθηκε, με ιδιαίτερη προσοχή τα αίτια του δυσυχήματος, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της δολιοφθοράς. «Είναι ένα πολύ, μα πάρα πολύ περίεργο ατύχημα» είπαν στο iefimerida υψηλόβαθμες πηγές της ΕΛΑΣ που είδαν το υλικό από της κάμερες της Αττικής οδού.

Οπως περιγράφουν οι πηγές αυτές, το αυτοκίνητο κινούνταν στην αριστερή λωρίδα της Αττικής οδού στο ύψος του κόμβου του Mall στο Μαρούσι, στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Ξαφνικά, χωρίς να υπάρξει πρόσκρουση, το πολυτελές SUV σταμάτησε στο αριστερό ρεύμα. Οι κάμερες δεν δείχνουν κάποια κίνηση από τον οδηγό. Περίπου 20 δευτερόλεπτα αργότερα, ξεσπά η πυρκαγιά. Κανείς δεν γνωρίζει τι μεσολάβησε στα 20 αυτά κρίσιμα δευτερόλεπτα. Η αριστερή πόρτα του αυτοκινήτου ήταν σφηνωμένη στο στηθαίο της Αττικής οδού και δεν άνοιξε. Ερώτημα παραμένει ως εκ τούτου γιατί ο οδηγός δεν επιχείρησε να βγει από την δεξιά πόρτα, όπως και γιατί σταμάτησε στην ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας ξαφνικά, χωρίς να υπάρξει πρόσκρουση.

«Ή κάτι παθολογικό του συνέβη και ακινητοποίησε το αμάξι του ή κάτι κατάλαβε ότι τρέχει με το αυτοκίνητο και σταμάτησε» λένε υψηλόβαθμες πηγές της ΕΛΑΣ.

Πιθανολογούν ότι ο οδηγός μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά πανικοβλήθηκε ή έχασε τις αισθήσεις του.

Το ΙΧ ήταν μοντέλο 2008, άρα δεν ήταν εφοδιασμένο με υψηλή τεχνολογία (όπως σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης του οχήματος σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι ο οδηγός δεν έχει τις αισθήσεις του ή τον πήρε ο ύπνος.

Το βίντεο με το υλικό από τις κάμερες τις εταιρείας «Αττική οδός» έχει διαβιβαστεί στην Ασφάλεια Αττικής που έχει επιληφθεί της υπόθεσης. Αν ανακαλύψει υπολείμματα πχ από εκρηκτικό μηχανισμό θα το αναλάβει το Εκβιαστών-Ανθρωποκτονιών. Αν όχι θα αναλάβει την διερεύνηση η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε περίπτωση που πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, εφόσον βγει προκήρυξη θα το αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

Η αναγνώριση και ο θρήνος της μητέρας του

Η σύζυγός και η μητέρα του Παναγιώτη Μαυρίκου μετέβησαν χθες στο ΚΑΤ για να αναγνωρίσουν την σορό, ωστόσο, αφενός η σορός ήταν πλήρως απανθρακωμένη και αφετέρου οι ίδιες ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσαν να είναι σίγουρες. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πάντως, η σύζυγός Μαυρίκου, Ευαγγελία Συρίγου, αναγνώρισε κάποια προσωπικά του αντικείμενα, όπως τον σταυρό που φορούσε, το ρολόι, την βέρα και το κινητό του τηλέφωνο. Η Porsche Cayenne ανήκει στην σύζυγο του εκδότη της Ακρόπολης και επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε ο άντρας της. 

Επειδή δεν κατέστη δυνατή η αναγνώριση καθώς η σορός του οδηγού του τζιπ ήταν πλήρως απανθρακωμένη, θα γίνει εξέταση DNA, σύγκριση γενετικού υλικού του νεκρού με αυτό της μητέρας του Παναγιώτη Μαυρίκου για να γίνει και η επιβεβαίωση για την ταυτότητα του νεκρού.

Χθες,  πάντως, ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας στα parapolitika.gr, είχε επιβεβαιώσει ότι ο άνδρας που κάηκε ζωντανός στην Αττική Οδό είναι ο γνωστός εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος.Σύμφωνα με τον κ. Κούγια ο οποίος όπως ανέφερε τον αναζητούσε πολλές ώρες τόσο ο ίδιος γιατί είχαν ραντεβού και οι συνεργάτες του, αλλά και η οικογένειά του χωρίς αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Κούγιας ήταν συνήγορος του Παναγιώτη Μαυρίκου και του Τάκη Μουσσά για τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος που τους απαγγέλθηκαν και συνελήφθησαν, μαζί με τον δημοσιογράφο Χρήστο Φράγκο, για υπόθεση εκβιασμού σε βάρος επιχειρήσεων του δημοσίου.Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία και για δωροδοκία. Επιπλέον δίωξη για την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων ασκήθηκε σε βάρος του εκδότη Μαυρίκου

 Τραγική φιγούρα χθες στο ΚΑΤ η μητέρα του Μαυρίκου πυ φώναζε σπαρακτικά: «Τάκη μου, Τάκη.... Είσαι εδώ; Τον κάψανε ζωντανό! Κάηκε το παιδί μου. Να πάει να τους φέρει λεφτά...». 

Φωτογραφίες: Ιntime News, Eurokinissi