Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κοτζιάς - Τι θα συζητηθεί



Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
 

Αίγυπτος και Δυτικά Βαλκάνια είναι τα δύο θέματα μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος στην ατζέντα.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το εν λόγω Συμβούλιο αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – Αιγύπτου καθώς ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Σαμεχ Σούκρι, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ της ΕΕ, κατά το οποίο θα εξετασθούν οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι, η εμβάθυνση των σχέσεων, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Όπω τονίζουν διπλωματικές πηγές η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα δικαίωση για την ελληνική εξωτερική πολιτική καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ στο οποίο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών να μην έχει επιμείνει για την ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου και ενίσχυσης των ευρωαιγυπτιακών σχέσεων. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στη γειτονιά της και η ελληνική στρατηγική στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου έχει ως θεμελιώδες στοιχείο κάτι που αποτελεί κοινό τόπο για όσους μπορούν να αντιληφθούν την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας: την ανάγκη σταθερότητας της Αιγύπτου, πάση θυσία.
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίες, δύο χρόνια τώρα, οι αλλεπάλληλες αναφορές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη διατήρηση της εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας της Αιγύπτου. Αν η Αίγυπτος των 90 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων κυλήσει στο χάος, οι σημερινές προκλήσεις – τρομοκρατία, εξτρεμισμός, προσφυγικά ρεύματα – δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει.
 Συνεπώς όσο περισσότερο σταθεροποιείται η χώρα, τόσο περισσότερο θα διασφαλίζονται εκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Τις εργασίες του Συμβουλίου όπως αναφέρουν πληροφορίες θα απασχολήσουν, επίσης, οι πολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα ΚΕΠΠΑ, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, θα ενημερώσει τα  κράτη-μέλη για την πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή. Η Αθήνα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα όσα συμβαίνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως οι διεθνοτικές διαφορές, ο εκλογικός κύκλος και η εσωτερική πολιτική αστάθεια σε αρκετά κράτη, αλλά και χρόνιες διασυνοριακές μάστιγες όπως το ναρκοεμπόριο και το trafficking, τείνουν να δημιουργήσουν κύματα αποσταθεροποίησης που προκαλούν ανησυχία. 
 
Ωστόσο, για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα λειτουργεί ως κυματοθραύστης της αποσταθεροποίησης και κάνει τα πάντα ώστε να μη δημιουργηθεί μαύρη τρύπα ασφάλειας στα βόρεια σύνορά της και να μη διαταραχθεί καθ’οιονδήποτε τρόπο η ειρήνη στην περιοχή.  
 
Στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα της Συνόδου Υψηλών Αξιωματούχων που διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο ως προς την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την κατάλληλη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Επίσης, έμφαση θα δοθεί στις συμφωνίες με τρίτα κράτη προερχόμενα τόσο από την Ασία, όσο και από την Αφρική. Η εν λόγω συζήτηση εντάσσεται στις προπαρασκευαστικές εργασίες του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πρόκειται να διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου.
 
Τέλος, στην Κοινή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής, καθώς και οι προσπάθειες ενίσχυσης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.