Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ εταιρείες "βιτρίνα" στα Βαλκάνια



Ελέγχους σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, με έδρα τη Βουλγαρία, καθώς και την Κύπρο, ξεκινά το υπουργείο οικονομικών. Ο στόχος τους άλλος, από το να εντοπιστούν όσες από αυτές δραστηριοποιούνται ουσιαστικά στην Ελλάδα, αλλά χρησιμοποιούν ως βάση της παραπάνω χώρες προκειμένου να καταβάλουν μικρότερη φορολογία ή για να αποφύγουν την φορολόγηση στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως στη Βουλγαρία, εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και προφανώς δεν απασχολούν εργαζομένους.

Το προσεχές διάστημα θα υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες με την Κύπρο και την Βουλγαρία προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός να ξεκινήσει τους ελέγχους, σε συνεργασία με τους με τις φορολογικές αρχές αυτών των χωρών.

Με την υπογραφή της συμφωνίας η Ελλάδα θα λάβει αναλυτικές λίστα με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ΑΦΜ εκεί.

Εξοντωτικά πρόστιμα       

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", κύκλοι του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για εξοντωτικά πρόστιμα για τις εικονικές εταιρίες που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται σε Βαλκανικές χώρες. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που "στήνουν" επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Επίσης αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για εταιρίες παροχής υπηρεσιών και μικροεπιχειρήσεις.