Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

25 °C

Σήμερα, 9. Αυγούστου 2020

Στο ΣτΕ οι Μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής κατά του ΔημοσίουΣυζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το ζήτημα της νομιμότητας ή μη της παύσης τόσο του Μουφτή της Ξάνθης όσο και της Κομοτηνής.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει τόσο ο Μουφτής Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου όσο και της Κομοτηνής Τζαμαλή Μέτσο οι οποίοι ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες περασμένο Αύγουστο παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.

Οι Μουφτήδες υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Σύμβαση της Λωζάνης και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Ο δικηγόρος των Μουφτίδων ανέφερε ότι η παύση από τα καθήκοντα τους παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων.

Ακόμη, ανέφερε ότι σε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο). Επίσης τόνισε ότι οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουν όριο αποχώρησης.

Αντίθετα, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Επίσης, ανέφερε ότι το όριο εξόδου λόγω ηλικίας δεν προσβάλλει κανένα δικαίωμα του Μουφτή. Η Ολομέλεια τους ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.