Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 -

Στο «πόδι» η Σάμος για τους μετανάστες: Οι κάτοικοι ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιούΜε μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, η οργανωμένη από τον δήμο ανατολικής Σάμου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Αφορμή αποτέλεσε η παρουσία εκεί, δυο αρματαγωγών πλοίων, τα οποία και θα φιλοξενούσαν αιτούντες άσυλο, εφόσον οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το επέβαλαν.

«Δηλώνουμε για άλλη μία φορά, ότι η Σάμος του ανθρωπισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της νομιμότητας είναι εδώ και είναι παρούσα! Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσει να ζει η κοινωνία και τα παιδιά μας αυτό που βιώνουμε σήμερα και δεν στρεφόμαστε σε κανέναν εκεί πάνω, στρεφόμαστε ενάντια στην Ευρώπη της απαξίωσης, στρεφόμαστε σε όσους κρατικούς, πολιτικούς, πολιτειακούς, που επιφυλάσσουν για τα νησιά μας το μέλλον που όλοι βλέπουμε μέχρι τώρα» σημείωσε μιλώντας στη συγκέντρωση, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Ο κ. Στάντζος σημείωσε επίσης, πως «η εμπιστοσύνη δεν είναι αμοιβαία . Ό,τι και να έχει εκπονηθεί και δεσμευτεί, δεν έχει τηρηθεί. Αυτό που έχω να πω με βεβαιότητα, είναι ότι εδώ και ένα μήνα περίπου, ως αυτοδιοίκηση δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Αυτό ποιον υπηρετεί; τη δημοκρατία; υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας; Ποια είναι η άμυνά της χώρας; είναι οι ψυχές που είναι εδώ. Οφείλουν λοιπόν τους ακρίτες να τους έχουν ενημερωμένους».

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου ζήτησε «άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα». Δεδομένης δε, όπως είπε, και της παρουσίας των αρματαγωγών στο λιμάνι, ζήτησε τη «μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα, σε δομές που να τους εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία ασύλου».