Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο Λαύριο θα εγκατασταθεί η επένδυση της Microsoft



Στην περιοχή του Λαυρίου θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν η επένδυση της Microsoft, αφού σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής το σύμπλεγμα των τριών data center θα εγκατασταθεί εκεί. Η αμερικανική εταιρεία μάλιστα φαίνεται να αναζητά επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, στο πλαίσιο του συνεδρίου Sm@rt Cities - Digital Citizens 2020 η εγκατάσταση των data centers του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού θα γίνει στο πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», της οικογένειας Καρέλλα, έκτασης 100 στρεμμάτων. 

 Το ακίνητο του «Αιγαίον» είναι σήμερα ιδιοκτησία της εταιρείας «Euroterra ΑΕ Ακινήτων», του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κλωστουφαντουργία Αιγαίον άνοιξε την μονάδα του Λαυρίου το 1955 και το εργοστάσιο λειτούργησε έως και τις αρχές της δεκαετίας του '90 όπου και χρεοκόπησε. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στην επιλογή του Λαυρίου έπαιξε ρόλο η εγγύτητα με το αεροδρόμιο και η πολύ χαμηλή σεισμικότητα. Πέρα δε από τα τρία data center η εταιρεία φαίνεται να αναζητά στα πέριξ δύο ακόμη εκτάσεις έκτασης 200 στρεμμάτων για να δημιουργήσει συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες και κατοικίες για τα στελέχη των data center. 

H είδηση της στέγασης της επένδυσης στο Λαύριο αποτέλεσε σύμφωνα με τον δήμαρχο θετική είδηση για τους κατοίκους. Παρά τις αναφορές του δημάρχου της περιοχής βέβαια, η Microsoft δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες καθώς ούτε και η νυν ιδιοκτήτρια της έκτασης.   

Να υπενθυμίσουμε ότι η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει στη χώρα μας το 8ο Data Center Region της στην Ευρώπη, μια επένδυση της τάξης των 500 εκατ., σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η οποία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.