Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Συνάντηση με Μπάιντεν – Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στις Ηνωμένες Πολιτείες, από σήμερα, 23 Οκτωβρίου, έως τις 3 Νοεμβρίου 2021. Ο Παναγιώτατος αναμένεται να αφιχθεί το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον, απ’ όπου θα ξεκινήσει την επίσκεψη του.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει σειρά σημαντικών επαφών με προεξάρχουσα την συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, όπως επιβεβαίωσε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη με δήλωση της σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 22/10. Ο Παναγιώτατος θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.


Η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη

 H επίσκεψη του Παναγιωτάτου σε μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, αυτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2020, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της. Έτσι, με αφορμή και την τέλεση των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, αποφασίστηκε η επίσημη επίσκεψη να πραγματοποιηθεί φέτος.

Να σημειωθεί επίσης ότι η τέλεση των θυρανοιξίων του Ναού είναι προγραμματισμένη για τις 2 Νοεμβρίου 2021, μια ημερομηνία με ξεχωριστή σημασία, καθώς θα συμπέσει με την τριακοστή επέτειο από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και την ημέρα που άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Η έναρξη της επίσκεψης πραγματοποιείται μόλις μια μέρα μετά την συμπλήρωση τριάντα ετών από την εκλογή του Παναγιωτάτου στον Αποστολικό και Οικουμενικό Θρόνο. Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1991 όταν ο 51 ετών τότε Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος Αρχοντώνης εκλεγόταν παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης.