Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο υποχρεωτικών εμβολιασμών



Η κυβέρνηση σε συννενόηση με τους ειδικούς, αναζητούν τις επόμενες κατηγορίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό αφού οι αριθμοί που επιδιώκουν, δεν βγαίνουν.

Μπορεί πλέον να αποτελεί κοινή αποδοχή πως το τείχος ανοσίας δεν κτίζεται ακόμα και εάν εμβολιαστεί το 100%, όμως στην κυβέρνηση επιμένουν σε αυτό. 

Το σημαντικότερο είναι ότι ακόμα και οικονομικές κυρώσεις να μην αντιστρέφουν την γνώμη κατά του εμβολιασμού τεράστιας μερίδας των πολιτών και έτσι βάζουν στο "τραπέζι" ακόμα και την με τον ζόρι εμβολιαστική καμπάνια!

Η σταθεροποίηση στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων με πάνω από 3.000 νέες μολύνσεις, η σταδιακή επιβάρυνση του ΕΣΥ με τις απλές κλίνες να καταλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο από ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά και την πληρότητα στις ΜΕΘ  να αυξάνεται καθημερινά, είναι τρεις από τους λόγους που οι ειδικοί χτυπούν  καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ένας επιπλέον λόγος, είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα καθώς και το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών.

Όλες οι προβλέψεις μιλούν για επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες πόλεις, όταν θα αδειάσουν τα νησιά από τουρίστες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ.

Νέες κατηγορίες για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Η επιβάρυνση των σκληρών δεικτών φέρνουν στο προσκήνιο την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν από αυτών που εντάσσονται στο ΕΣΥ αλλά και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές από τα κυβερνητικά στελέχη που αφήνουν «παράθυρο» για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκειμένου να υψωθεί περαιτέρω το τείχος ανοσίας.

Σε ότι αφορά τα πεδία για τα οποία συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.

Το ζήτημα πάντως της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έθεσαν ανοιχτά χθες,  τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε», ενώ ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι ήδη έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. 

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν πως σειρά θα πάρουν οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν και η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο των αναστολών ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι τα σώματα ασφαλείας.

Στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι κατά κύριο λόγο αυτή που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των υγειονομικών περιορισμών, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 61.53%.

Το 10% όσων υπηρετούν, έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, κάποιο βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ενώ άλλοι έχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στο Λιμενικό Σώμα το 64,5% είναι εμβολιασμένο, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 53%.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία λέγοντας ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.

Όπως άφησε να διαφανεί η επιδημιολογική κατάσταση θα κρίνει και το αν θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικότητας. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στο δημόσιο τομέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ειδικότερα για υπηρεσίες πρώτης γραμμής που έχουν καθημερινή επαφή με πολίτες. 

Οι... προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τον Οκτώβρη

Όλα αυτά, τη στιγμή που δεν λείπουν οι προβλέψεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο MEGA, ο οποίος έκανε λόγο για 10.000 κρούσματα.

«Θα είμαστε σε μία αυξητική πορεία όλο τον Σεπτέμβρη η οποία θα μπορούσε να μας φέρει στα περίπου 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου για μία ή δύο ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.