Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 -

Στη Στοά Εμπόρων η Έφη ΑχτσιόγλουΤη Στοά Εμπόρων στην πλατεία Συντάγματος θα επισκεφθεί σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Εργασίας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η Στοά Εμπόρων, την οποία σήμερα επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρήθηκε προς χρήση στον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας, και ήδη έχουν εγκατασταθεί σε αυτήν και λειτουργούν οκτώ κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).

Η επαναλειτουργία της Στοάς Εμπόρων μετουσιώνει έναν βασικό στόχο του προγράμματος του Υπουργείου εργασίας για την αναζωογόνηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τόσο η Στοά Εμπόρων όσο το ζαχαροπλαστείο «Άριστον» και το ωρολογοποιείο «Σιδέρης», τα οποία λειτουργούν στη Στοά Εμπόρων συνεχόμενα από τις αρχές του 20ου αιώνα, χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέες επιχειρήσεις ως προς τη χρήση τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αποφασίσθηκε από την πρώην υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, τον Φεβρουάριο του 2018:

«Ο χαρακτηρισμός της χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 3028/2002, α) της Στοάς Εμπόρων, επειδή αποτελεί πρόδρομο των εμπορικών πολυκαταστημάτων, συνδέεται με την ιστορικά εμπορική ταυτότητα του τμήματος αυτού της πόλης των Αθηνών, β) του καταστήματος «Άριστον», ήτοι Εργαστήριο τυροπιτών/ζαχαροπλαστικής και πρατήριο πώλησης μαζί με την εγκατάσταση του φούρνου του οίκου Drumbill in situ και γ) του καταστήματος «Ν. Σιδερής», ήτοι Ωρολογοποιείο, επειδή αποτελούν ιστορικές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες επιβιώνουν για πολλές δεκαετίες στην ίδια θέση, παρά τις κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές που σημειώνονται στην πόλη, και υπό αυτή την έννοια αποτελούν τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής από οικονομική, ιστορική και πολιτιστική άποψη».