Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος του Πειραιά για τη μεταφορά 1,5 τόνου κάνναβης



Ομόφωνα καταδικάστηκαν χθες από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Πειραιά, τα 8 από τα 9 άτομα, μεταξύ των οποίων και γνωστός δικηγόρος του Πειραιά, για τη μεταφορά ενός τόνου και 449 κιλών ακατέργαστης κάνναβης με ταχύπλοο σκάφος στην Ιταλία.

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα άτομα αυτά, μεταξύ των οποίων και πέντε Αλβανοί υπήκοοι, αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που στις 7 Απριλίου 2017 είχαν οργανώσει τη μεταφορά των ναρκωτικών στις ιταλικές ακτές, και το ταχύπλοο που χρησιμοποιήθηκε ακινητοποιήθηκε μετά από κινηματογραφική καταδίωξη του λιμενικού σώματος νότια του ακρωτηρίου Ταίναρου.

Σε κάθειρξη 14 ετών, 70.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της αδείας για πέντε χρόνια, καταδικάστηκε ένας δικηγόρος του Πειραιά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι δύο Αλβανοί υπήκοοι που φέρονται ως οι εγκέφαλοι του κυκλώματος, ο ένας καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη και 250.000 ευρώ πρόστιμο και ο άλλος σε 23χρονια και 100.000 πρόστιμο.

Οι δύο Αλβανοί χειριστές που ήταν πάνω στο ταχύπλοο, καταδικάστηκαν σε 14 χρόνια ο καθένας και 70.000 πρόστιμο και ένας τρίτο επίσης Αλβανός υπήκοος επιβαίνοντας στο σκάφος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και 50.000 ευρώ πρόστιμο.

Εκτός από τον Πειραιώτη δικηγόρο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν δύο αδέλφια, γόνοι γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Αθήνας. Ο ένας αδελφός αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν διαπιστώθηκε ενεργό συμμετοχή του, ενώ ο άλλος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 60.000 πρόστιμο. Ένας Έλληνας επίσης χειριστής γερανού που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά σκάφους καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 60.000 ευρώ πρόστιμο.

Σύμφωνα με το ιστορικό στις αρχές Απριλίου η συγκεκριμένη οργάνωση προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του ταχύπλοου σκάφους που φυλασσόταν σε περιοχή της Αττικής, προκειμένου να οργανωθεί η μεταφορά των ναρκωτικών. Στις 06.04.17, το εν λόγω σκάφος έπειτα από εφαρμογή κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Λιμενικού να προσεγγίζει τις ακτές της Αλβανίας κενό φορτίου.

Ύστερα από παραμονή περίπου μίας ώρας, το σκάφος αποχώρησε έμφορτο δεμάτων του παράνομου φορτίου με κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές. Ακολούθως και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης με τις ιταλικές αρχές το σκάφος εντοπίστηκε να εκφορτώνει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα καταδιώχθηκε αρχικά από δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια της ελληνικής, ενώ ακινητοποιήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών που επέβαιναν σε ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή νότια του ακρωτηρίου Ταίναρο, έπειτα από ρίψη βολών.