Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Σταδιακή Άρση Μέτρων Προστασίας κατά του κορωνοϊού στον Στρατό



Την 30 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιου Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, των Αρχηγών των ΓΕ Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, καθώς και των Διευθυντών Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και των Κλάδων των ΕΔ, όπου στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των ισχυόντων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας COVID-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης για τη σταδιακή επάνοδο στη νέα κανονικότητα, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

Την 04 Μαΐου 2020 οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ θα λάβουν 15ήμερη άδεια. Οι άδειες για το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό θα εξακολουθούν να χορηγούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες υπηρεσιακές ανάγκες.
Από την 04 Μαΐου 2020 θα εκτελούνται οι υλοποιήσεις των μεταθέσεων που αφορούν προσωπικό που τοποθετείται εντός της ίδιας φρουράς. Οι υπόλοιπες μεταθέσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την 01 Ιουνίου 2020.
Την 04 Μαΐου 2020 τα καταστήματα λιανικού εμπορίου (στρατιωτικά πρατήρια) και τα κουρεία/κομμωτήρια θα επαναλειτουργήσουν τηρώντας τα μέτρα προστασίας (χρήση μάσκας, αποστάσεις κ.α.).
Μέχρι και την 10 Μαΐου 2020 παραμένει σε ισχύ το καθεστώς για το ποσοστό στελέχωσης με το κατά το δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό ως έχει καθορισθεί. Από την 11 Μαΐου 2020 το ποσοστό στελέχωσης καθορίζεται στο 70% συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που θα απουσιάζει με άδεια ειδικού σκοπού.
Την 18 Μαΐου 2020 θα επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία (ΑΔΙΣΠΟ – Σταδιοδρομικά – Εξειδίκευσης – Επιμόρφωσης – Εκπαίδευσης κ.α.). Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση, το πρόγραμμα εξετάσεων και ο τρόπος διδασκαλίας των εν λόγω Σχολών καθώς και των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ θα εκτελείται σύμφωνα με τα καθορισθέντα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Την 18 Μαΐου 2020 αίρεται το μέτρο της αναστολής των αδειών υγειονομικού προσωπικού.
Για τις πτήσεις/δρομολόγια των C-130, τις οδικές κινήσεις ΔΜ και την έξοδο των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων στους λιμένες κατάπλου παραμένουν εν ισχύ τα μέχρι τούδε καθορισθέντα και αναλόγως των εξελίξεων της απελευθέρωσης των μετακινήσεων θα εκδοθούν οδηγίες.
Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων, μέχρι νεωτέρας, θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – άγημα χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις.
Οι ορκωμοσίες των στρατευσίμων μέχρι νεωτέρας θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς προσκεκλημένους/επισκέπτες.
Η άδεια ειδικού σκοπού και η ειδική άδεια για τις ευπαθείς ομάδες διατηρούνται και θα χορηγούνται όπως αυτό θα καθορίζεται από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Τα καθορισθέντα μέτρα προστασίας που αφορούν υπηρεσίες ΝΠΔΔ, Στρατιωτικές Λέσχες και Γυμναστήρια παραμένουν εν ισχύ μέχρι νεωτέρας.
Συνεχίζεται η αναστολή της συμμετοχής σε Αντιπροσωπείες/Σχολεία Εξωτερικού, των αδειών εξωτερικού, των πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού/εθιμοτυπικών εκδηλώσεων – επισκέψεων και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των ΕΔ και αναλόγως θα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες.
Το προσωπικό των ΕΔ που ευρίσκεται σε αποστολή (ασκήσεις/επιχειρήσεις) εκτός Ελλάδας επαναπατρίζεται τηρώντας απαρέγκλιτα τις διαδικασίες που ισχύουν από τον ΕΟΔΥ για προσωπικό που επαναπατρίζεται.
Τα Γενικά Επιτελεία θα προγραμματίσουν την λειτουργία των παραθεριστικών οικημάτων για την 15 Ιουνίου 2020 και μετά, τηρώντας πιστά τις οδηγίες/κατευθύνσεις για την λειτουργία των χώρων εστίασης, θερινών κινηματογράφων, παιδικών χαρών όπως θα καθορισθεί με ΠΝΠ. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των παραθεριστικών περιόδων θα καθοριστεί με διαταγές ανά Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι Στρατολογικές Υπηρεσίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις παρεχόμενες από αυτές υπηρεσίες με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω e-mail ή αυτοματοποιημένα μέσω της σχετικής ιστοσελίδας «www.stratologia.gr».
Στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (λεωφορεία κλπ) θα επιβαίνει το 50% της μέγιστης χωρητικότητας τους, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και με ανοιχτά παράθυρα.
Η επανεξέταση και εάν απαιτηθεί αναθεώρηση των ανωτέρω μέτρων θα γίνει με το επόμενο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων.