Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

SOS: Ανάκληση για 16.300 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος



16.300 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος, ανακαλούνται υπό το φόβο επιμόλυνσης με σαλμονέλα. Πρόκειται για την γαλλική εταιρεία Lactalis. Είναι ένα νέο πλήγμα για το γαλλικό γαλακτοκομικό κολοσσό, ένα χρόνο μετά από την ανάκληση-μαμούθ 12 εκατομμυρίων συσκευασιών βρεφικού γάλακτος από 83 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου βρίσκεται ένα εργοστάσιο στην Ισπανία, στο οποίο μετέφερε ένα μέρος της παραγωγής της η Lactalis, αφού ανιχνεύθηκε στις εγκαταστάσεις της στην πόλη Κραόν διάχυτη μόλυνση από σαλμονέλα, τον Δεκέμβριο του 2017. Η παραγωγή στο εργοστάσιο της Κραόν είχε διακοπεί προσωρινά, όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβε και πάλι άδεια από το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Επτά περιστατικά σαλμονέλλωσης σε βρέφη καταγράφηκαν στη Γαλλία από το τέλος Αυγούστου 2018 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, τουλάχιστον τέσσερα από τα κρούσματα συνδέονται με την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος που είχε παραχθεί στο ισπανικό εργοστάσιο, υπό την επωνυμία Modilac, για λογαριασμό της, επίσης, γαλλικής εταιρείας Sodilac. Η Sodilac απέσυρε από την αγορά όλα τα προϊόντα της σειράς Modilac.

Ακολούθησε η ανάκληση εκ μέρους της Lactalis, για τα προϊόντα βρεφικού γάλακτος της σειράς Picot AR που έχουν παραχθεί επίσης στο ισπανικό εργοστάσιο. Τα προϊόντα αυτά έχουν διακινηθεί στη γαλλική αγορά από τις 29 Νοεμβρίου 2018 και μετά. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για προληπτικό μέτρο ασφάλειας, καθώς «οι έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα Picot AR αποδείχτηκαν φυσιολογικοί». Άλλα προϊόντα της ίδιας σειράς που έχουν παραχθεί σε άλλες εγκαταστάσεις, δεν επηρεάζονται από την ανάκληση.

Πάντως, η αξιοπιστία της Lactalis δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα. Τον Οκτώβριο του 2018, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία συνέχισε τη διάθεση 8.000 τόνων γάλακτος σε σκόνη που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της Κραόν, πηγή του μολυσμένου με σαλμονέλα βρεφικού γάλακτος, παρά τους περιορισμούς που της είχαν επιβληθεί. Οι παρτίδες αυτές προορίζονταν για παρασκευή βιομηχανικών προϊόντων διατροφής. Στο τέλος του 2017, 37 βρέφη μόνο στη Γαλλία μολύνθηκαν με σαλμονέλα αφού κατανάλωσαν το βρεφικό γάλα, το οποίο παρήχθη στο εργοστάσιο της Κραόν.

Πηγή κειμένου: 

newsbomb.gr