Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΣΟΚ στα Δικαστήρια: Τρύπια ταβάνια και αδέσποτες γάτες



Μία τρύπα στο ταβάνι, ακριβώς πάνω από την είσοδο της αίθουσας που εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τις σταγόνες του νερού να πέφτουν στο κεφάλι των πολιτών, νεογέννητα γατάκια που έχουν βρει τις δικές τους «κρυψώνες» κάπου μέσα στο ακροατήριο και νιαουρίζουν στη διάρκεια της δίκης «δηλώνοντας» την παρουσία τους είναι εικόνες, που κάθε άλλο παρά συνηθισμένες θα έπρεπε να είναι για τον «ναό της Θέμιδας».

Κι όμως, οι σταγόνες του νερού και οι φωνές των αδέσποτων ζώων είναι εικόνες που τις συναντά κανείς στη μοναδική αίθουσα στην οποία τα τελευταία χρόνια διεξάγονται όλες οι μεγάλες, σοβαρές και πολυπρόσωπες ποινικές δίκες. Στην αίθουσα «βιτρίνα» της δικαιοσύνης, που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί, παρά τις εδώ και χρόνια εκκλήσεις διοικήσεων του Εφετείου της Αθήνας, δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, καθώς όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εικόνα των εγκαταστάσεων των δικαστηρίων, αλλά με την ασφάλεια όλων όσων έχουν «πάρε-δώσε» στα δικαστήρια σε καθημερινή βάση.

Το «Ματάκι»

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής διαδικασίας, όπου στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε για τέταρτη μέρα ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων στη φωτιά στο Μάτι, με δυσκολία κάποιες στιγμές οι δικηγόροι μπορούσαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να υποβάλλουν ερωτήσεις, καθώς το νιαούρισμα της γάτας που είχε κάπου κρυφτεί ήταν διαρκές διακόπτοντας τον ειρμό της σκέψης και τη ροή των ερωτήσεών τους.

Δεν ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που κάποιο μικρό αδέσποτο ζώο αναζητούσε καταφύγιο στην ίδια αίθουσα, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες με τη συνδρομή φιλοζωικού σωματείου είχε διασωθεί ένα νεογέννητο γατάκι, το οποίο μάλιστα υιοθέτησαν οι κάτοικοι βαφτίζοντάς το «Ματάκι».

Η αίθουσα του δικαστηρίου έχει μετατραπεί σε «μαιευτήριο» για τις γάτες του Εφετείου, σχολίασαν σε ένα διάλειμμα της δίκης παράγοντες της διαδικασίας, ενώ όσοι γνωρίζουν τα κατατόπια της αίθουσας είναι προετοιμασμένοι και για καμιά «ψιχάλα» στο κεφάλι μόλις περάσουν την είσοδο, καθώς ακριβώς πάνω από τη μεταλλική κάσα στο ταβάνι υπάρχει μία μεγάλη μαύρη τρύπα από την οποία στάζει νερό.

Α. Γκουρμπάτσης: Υπήρξε ολιγωρία στην κινητοποίηση

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης ο Α. Γκουρμπάτσης επανέλαβε τη θέση του ότι υπήρξε ολιγωρία στην κινητοποίηση για την αντιμετώπισης της φονικής πυρκαγιάς. Επέμεινε ότι μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα επισημαίνοντας το αυτονόητο, δηλαδή ότι «και μία ρίψη θα ήταν χρήσιμη». «Η μεγαλύτερη ολιγωρία είναι ότι τα εναέρια μέσα δεν τα είχε φέρει το ΕΣΚΕ από το πρωί της ημέρας εκείνης στην Αττική ώστε να είναι ετοιμοπόλεμα» είπε ο μάρτυρας δείχνοντας τις κατά την άποψή του «γκρίζες» ζώνες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που πλήρωσαν με τη ζωή τους 104 συνάνθρωποί μας, οι οποίοι μάλιστα βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Πηγή κειμένου: 

in.gr