Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 -

Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στην Άνδρο - Αναζωπυρώσεις σε Έβρο, Βοιωτία, Πάρνηθα Αρκετά καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Άνδρο σε σχέση με το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, όπως ξεκαθάρισε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή το πύρινο μέτωπο είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου.

«Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο», επεσήμανε ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι έχει αρχίσει ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν.

 Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες. Οι άνεμοι το πρωί της Κυριακής πνέουν στην περιοχή ισχυροί, γύρω στα 6 μποφόρ.

Ο κ Λοτσάρης επεσήμανε επίσης πως από τη φωτιά έχουν προκληθεί βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

 Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, ενώ μέχρι τις 11 υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να πάει προς το λιμάνι. «Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε.

Μάχη με τις φλόγες στην Άνδρο και τις αναζωπυρώσεις σε Έβρο, Βοιωτία, Πάρνηθακαμένη υδροφόρα στην Άνδρο, πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Μάχη με τις φλόγες στην Άνδρο και τις αναζωπυρώσεις σε Έβρο, Βοιωτία, ΠάρνηθαΆνδρος, πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Τα πύρινα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί σε Δαδιά, Αισύμη και Σουφλί. Σε Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά, εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις. Κάτοικοι και φορείς κάνουν έκκληση για ενίσχυση δυνάμεων. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο δάσος της Δαδιάς όπου για ένατη ημέρα συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Το βάρος των δυνάμεων πέφτει στο τόξο Δαδιά – Κοτρονιά – Λεπτοκαρυά και Αισύμη. Κάτοικοι και φορείς κάνουν έκκληση για ενίσχυση δυνάμεων, ενώ και σε αυτήν την περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, στο Λοκρό Φθιώτιδας.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη ΝΔ πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Δύο νέες συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση έγιναν σε Λάρισα και Κάρυστο. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την 1η Μαΐου έχουν γίνει 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση.

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα Κυριακή 27/8. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.