
Κρίσιμης σημασίας θεωρεί η ηγεσία της ΝΔ τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βερολίνο, σήμερα και αύριο Τρίτη, όπου θα έχει και τις πρώτες εκτεταμένες, συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του αρχηγού της ΝΔ με την Άγκελα Μέρκελ στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στα γραφεία στη μία το μεσημέρι και ακολούθησε 20λεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση ενώ τώρα πραγματοποιείται η διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του διευθυντή του Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων Γιάννη Σμυρλή και του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια. Από τη γερμανική πλευρά, την κ. Μέρκελ πλαισιώνουν συνεργάτες της από το CDU.
Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι τώρα είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την κ. Μέρκελ στο πλαίσιο των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Αύριο, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.
Τον κ. Μητσοτάκης συνοδεύουν ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συνεργάτες του, Γιάννης Σμυρλής, Θανάσης Μπακόλας και Στέλιος Πέτσας.
Όπως έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου, το βασικό «αίτημα» του κ. Μητσοτάκη προς την γερμανική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει «δημοσιονομικό αέρα». Η ίδια πηγή διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού άλλωστε έχουν αναπτύξει τις θέσεις τους στην καγκελάριο της Γερμανίας ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο. Φυσικά, υπενθυμίζουν ότι είναι πάγια θέση της ΝΔ ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών της χώρας, καθώς επίσης ότι «η ΝΔ στηρίζει ό,τι είναι προς όφελος της χώρας».