Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στο Κιλκίς



Διαδοχικές είναι από τα ξημερώματα της Τρίτης οι σεισμικές δονήσεις στο Κιλκίς, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι δονήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πρώτη καταγράφηκε στις 0:13 και με επίκεντρο 28χλμ βόρεια-βορειαδυτικά του Κιλκίς, είχε ένταση 4 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί συνεχίστηκαν και έως το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκαν τουλάχιστον 14 δονήσεις.

Η πιο ισχυρή ήταν αυτή που καταγράφηκε το πρωί της ίδιας μέρας στις 06:24, η οποία σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν 4,7 βαθμών.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 30 χλμ βόρεια της πόλης του Κιλκίς και συγκεκριμένα μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης, ενώ έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

Στις 7.37 το απόγευμα της Τρίτης έγινε ένας ακόμα σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι είναι σε επιφυλακή, καθώς και «ντόμινο» των δονήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε, από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, υπογραμμίζοντας ότι ώρα με την ώρα η δραστηριότητα φθίνει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ' όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική–βορειοδυτική, ανατολική νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ.

«Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί τη εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από της Τρίτης», δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα.

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη «Σερβομακεδονική Ζώνη», στο παρελθόν δεν έδωσε ισχυρούς–καταστροφικούς σεισμούς.

Το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.