
Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις αεροπορικές μεταφορές, χαρακτήρισε ληστρική τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στην FRAPORT AG − SLENTEL Ltd.
“Τι νόημα έχει να μιλάμε σήμερα για ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, διεθνή συνεργασία, προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, κοινωνική ατζέντα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας, όταν όλα αυτά δεν λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, με τις ευλογίες μάλιστα του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.Ή μήπως ένα μονοπώλιο είναι τελικά καλό, μόνο όταν είναι κρατικό και γερμανικό;¨, αναρωτήθηκε στην παρέμβασή της.
Η κ. Σακοράφα μίλησε για μία επιλεκτική “αρπαγή” μόνο των αεροδρομίων που κρίθηκαν “οικονομικά βιώσιμα”, για τα οποία αόριστα ευαγγελίζεται την αναβάθμισή τους, χωρίς στην πραγματικότητα να εξασφαλίζει καμία αναπτυξιακή προοπτική αφού δεν αναλαμβάνει καμία σοβαρή επενδυτική δέσμευση.
Οπως είπε, πρόκειται για μία παραχώρηση “θυσία” στην εκβιαστική μνημονιακή πολιτική, που δημιουργεί ένα απαράδεκτο μονοπώλιο προς όφελος της γερμανικής κυβέρνησης και επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο με αποζημιώσεις προς υφιστάμενους προμηθευτές.
Τόνισε τέλος ότι η σύμβαση παραχώρησης δεν κατοχυρώνει τους εργαζόμενους, αλλά τους θέτει σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας.