Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα σε κρατήσεις από την Αυστρία



Η Ελλάδα παραμένει το αδιαμφισβήτητο «φαβορί» μεταξύ των αυστριακών τουριστών για το καλοκαίρι 2023.Αυτό προκύπτει τόσο από την αύξηση των κρατήσεων (+20% σε σχέση με πέρυσι) κατά το τετραήμερο 16-19/03/2023 της διεθνούς τουριστικής έκθεσης της Βιέννης Ferien 2023 όσο και από τις εκτιμήσεις μεγάλων τουριστικών πρακτόρων και τουριστικών γραφείων.
Ο ΕΟΤ συμμετείχε στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Βιέννης Ferien 2023 με ένα υπερσύγχρονο (με VR Lounge) όσο και καλαίσθητο ελληνικό περίπτερο που αποτέλεσε τον πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Συνεκθέτες στο περίπτερο του ΕΟΤ ήταν οι:
-Περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κρήτης,
- τα νησιά Κάρπαθος και Σίφνος,
- ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής,
- οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Aldemar και Creta Marris και
- η Πανελλήνια Ένωση Camping.
H Ελλάδα εδραιώνεται στην κορυφή της ζήτησης για το προσεχές καλοκαίρι
Η αδιάκοπη ανοδική πορεία της Ελλάδας στην αυστριακή αγορά επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από την αθρόα προσέλευση επισκεπτών στο ελληνικό περίπτερο αλλά και από την πορεία των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του Εκθεσιακού Κέντρου, με την αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία να ανέρχεται σε +20% αλλά και +10% σε σχέση με το 2019. Ενθαρρυντικά και προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και στοιχεία που προέκυψαν από τις επαφές και συζητήσεις που είχε η Υπηρεσία ΕΟΤ Αυστρίας με τους σημαντικότερους διοργανωτές ταξιδίων και τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας.
Σύμφωνα με την TUI «Η Ελλάδα παραμένει το αδιαμφισβήτητο φαβορί» για το καλοκαίρι του ΄23, ακολουθούμενη από Ισπανία και Τουρκία. Τα πρωτεία της χώρας μας επιβεβαιώνουν τόσο o όμιλος Dertour - ITS Billa Reisen, όσο και η Ruefa (μεγαλύτερη αλυσίδα τουριστικών Γραφείων της Αυστρίας).
Οι προορισμοί
Όλοι οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με Κρήτη και Ρόδο να προηγούνται ακολουθούμενες από Κω, Κέρκυρα, Κάρπαθο (σημαντική αύξηση για το ΄23) και Ζάκυνθο.
Η Ήπειρος κατοχυρώνει σταδιακά και σταθερά το δικό της κοινό, στην αγορά (γεγονός που έγινε αισθητό και στην αγορά της Ουγγαρίας).
Το 2023 περίπου 6.000 Συνταξιούχοι θα επισκεφθούν το διάστημα Απριλίου - αρχές Μαΐου τη Χαλκιδική, συμμετέχοντας στην εαρινή εκδρομή του T.O Senioren Reisen. (το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2024).
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η θετική απήχηση νέων προορισμών όπως της Σκύρου, της Λήμνου, της Σίφνου αλλά και της Θεσσαλίας με εβδομαδιαία πτήση από Βιέννη προς Βόλο (Austrian Airlines).
Τα ενδιαφέροντα των αυστριακών τουριστών
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της TUI, το 90% των ερωτηθέντων προγραμματίζουν θαλάσσιες διακοπές ενώ ένα 30% ενδιαφέρεται και για επίσκεψη πόλεων.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, ήταν τα κυρίαρχα θέματα της Έκθεσης και αναμένεται να παίξουν καίριο ρόλο στο μέλλον καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού θα επηρεάσει τη στρατηγική πολλών διοργανωτών ταξιδίων και εν συνεχεία πολλών επιχειρήσεων του κλάδου στοχεύοντας στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων (νερό, παραγωγή ρεύματος, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ).
Η Ρόδος αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως μέσα από τη συνεργασία του ομίλου TUI και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Tέλος σημειώνεται ότι η Αυστρία είναι η μοναδική χώρα η οποία συνδέεται με απευθείας πτήσεις προς 21 ελληνικούς προορισμούς: Αθήνα, Θεσσαλονίκη/Χαλκιδική, Καβάλα, Βόλος, Σκιάθος, Σκύρος, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, 'Αραξος, Καλαμάτα, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Σάμος, Λήμνος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Χανιά.
Το αεροδρόμιο της Βιέννης αποτελεί κόμβο για πτήσεις από Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.
Η Έκθεση Ferien 2023
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση της Κεντρικής Ευρώπης καθώς αποτελεί πεδίο συνάντησης για επαγγελματίες του κλάδου από όλες τις γειτονικές χώρες.
Με τη συμμετοχή 840 εκθετών από 80 χώρες και σύνθημα «ο γύρος του κόσμου σε τέσσερις ημέρες» η Ferien 2023 στην αυστριακή πρωτεύουσα, προσέλκυσε- μετά από απουσία δύο ετών- 68.923 επισκέπτες.
Την Έκθεση και το ελληνικό περίπτερο τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός για θέματα τουρισμού της Αυστρίας  Susanne Kraus-Winkler και η Σύμβουλος Εμπορικών και οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας κα. Μπογιατζοπούλου.