Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Σε ποιες περιοχές ψάχνουν οι δικαιούχοι και πόσοι έχουν βρει το κατάλληλο



Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με το πού κινούνται και γιατί οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης κατοικίας «Σπίτι Μου».

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το πρόγραμμα επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου κατά 75%.

Να σημειωθεί ότι με βάση αυτή την επιδότηση είναι εφικτή η ανεύρεση κατοικιών επιφάνειας 72 τ.μ. και 115 τ.μ. κατά μέσο όρο, εφόσον ασφαλώς οι ενδιαφερόμενοι εξαντλήσουν το όριο των 200.000 ευρώ που παρέχεται.

Πού κινούνται όμως οι ενδιαφερόμενοι;

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση

Οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών, επιφάνειας της τάξεως των 60-80 τ.μ., στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελόκηποι κτλ.), που δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες αυξήσεις τιμών, λόγω ξένων επενδυτών.

Έτσι, π.χ. στο Περιστέρι και το Αιγάλεω μπορεί κανείς να αποκτήσει ακίνητα 125 τ.μ. (τρία υπνοδωμάτια), στα Πατήσια 136 τ.μ., στην Κυψέλη 111 τ.μ. και στους Αμπελόκηπους 88 τ.μ. Επιλογές υπάρχουν και σε άλλες μεμονωμένες περιοχές, σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου. Στην Καλλιθέα μπορεί να αποκτηθεί διαμέρισμα 107 τ.μ., στην Αργυρούπολη και την Αγία Παρασκευή 71,5 τ.μ. και στο Μαρούσι 68 τ.μ.

Σε ότι αφορά στα βόρεια και νότια προάστια είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν ακίνητα. Με βάση τη μέση τιμή πώλησης, στα βόρεια μπορεί να αποκτηθούν διαμερίσματα επιφάνειας έως 59 τ.μ., ενώ στα νότια έως 64 τ.μ. κι αυτό μόνο αν εξαντληθεί το όριο των 200.000 ευρώ.

Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση πραγματικές τιμές που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2022, μέσω του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Παραπολιτικά.

Πόσοι έχουν κάνει αίτηση

Οι αιτήσεις των για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έφτασαν τις 20.000, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μόνο το 10% έχει βρει ακίνητο.

Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» από τους νέους ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Απριλίου και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν υποβληθεί πάνω από 19.500 αιτήσεις.

Από αυτές, περίπου 1.000 έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, άλλες 1.200 είναι σε διαδικασία προέγκρισης, ενώ για τις υπόλοιπες «τρέχουν» οι διαδικασίες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, που δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια, που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο είναι εκείνο που ισχύει για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (για το 2023 ισχύουν τα εξής: 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).

Το κύριο όφελος για τους νέους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι ότι εξασφαλίζουν χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή του δανείου, καθώς το 75% του ποσού χορηγείται άτοκα από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το τραπεζικό επιτόκιο εφαρμόζεται στο υπόλοιπο 25% του ποσού. Αξιοσημείωτο είναι ότι, για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, τα δάνεια χορηγούνται άτοκα, με 100% επιδότηση του επιτοκίου από τη ΔΥΠΑ. Έτσι, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του αντίστοιχου επιτοκίου που χρεώνουν κανονικά οι τράπεζες ή είναι μηδενικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.

Πρόσθετες… παροχές

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι ότι:

– Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975.

– Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.

– Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.