Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Που πάμε κύριοι; Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας από... δύο ώρες καλοκαιρινής βροχής!



Τεράστια ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία την Τρίτη σε πολλές περιοχές, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι η χώρα μας μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί και ως τριτοκοσμική.

Η βορειοανατολική Αττική ήταν εκείνη που αντιμετώπισε τα περισσότερα, καθώς η μπόρα δεν άφησε τίποτα όρθιο σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη και Σταμάτα.

Οι τεράστιοι χείμαρροι μετέτρεψαν τους δρόμους της περιοχής σε ποτάμια με αποτέλεσμα να παρασυρθούν αυτοκίνητα, να ξεριζωθούν δέντρα και να πλημμυρίσουν εκατοντάδες κατοικίες.

Από τη μανία της φύσης δεν γλίτωσε ούτε ο σταθμός εθελοντών - πυροσβεστών στον Άγιο Στέφανο ενώ από νωρίς το μεσημέρι η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα και Βαρυμπόπη, ενώ μέχρι και τις 10 το  βράδυ 23 συνεργεία με 40 πυροσβέστες αντλούσαν νερά από τους πλημμυρισμένους χώρους.

Φωτογραφίες από τις πλημμύρες σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη και Σταμάτα

«Πνίγηκε» η Σκόπελος

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης τη Σκόπελο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και προβλήματα στη χώρα του νησιού από τις μεγάλες ποσότητες των νερών που κατέληξαν στο λιμάνι.

Η καταιγίδα διήρκεσε περίπου μία ώρα, από τη μία μέχρι και τις δύο το μεσημέρι και η σφοδρότητά της, θύμισε έντονα στους κατοίκους τη θεομηνία της περυσινής χρονιάς.

Από τη νεροποντή προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, με καθιζήσεις και κατολισθήσεις, στον περιφερειακό δρόμο της χώρας, με τα συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου να καταβάλλουν προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στην παραλία, ενώ ο χείμαρρος που καταλήγει στα ανατολικά του λιμανιού υπερχείλισε.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης είπε ότι, «υπήρξαν φόβοι για επανάληψη της περυσινής καταστροφής, αλλά ευτυχώς οι υποδομές άντεξαν και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε πλήρη εγρήγορση και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις νέες ζημιές που υπέστη κυρίως η χώρα της Σκοπέλου».

Ευτυχώς, δεν υπέστησαν ζημιές ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, που αυτή την εποχή αρχίζει για το νησί των Σποράδων, η κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Τι έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο εκδηλώθηκαν βροχές και καταιγίδες ενώ από τις μεσημεριανές ώρες επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τις νυχτερινές ώρες προς Τετάρτη τα φαινόμενα περιορίστηκαν στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στη Χαλκιδική και στις Σποράδες.

Τα φαινόμενα ήταν κατά περιόδους ισχυρά και κατά τόπους συνοδεύονταν από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο.