Τρίτη 05 Ιουλίου 2022 -

Πώς θα προστατευτείτε από τον ιό του ΝείλουΑνησυχία έχει προκληθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το γεγονός ότι σημειώθηκαν νέα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα. Για αυτό το λόγο εφιστά την προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, τόσο οι θάνατοι όσο και οι άνθρωποι που νόσησαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σχεδόν διπλασιάστηκαν σε αριθμό,σύμφωνα με το επίσημο σύστημα καταγραφής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ, (πρ.ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαΐου και μέχρι τις 14 Αυγούστου 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο και νόσησαν ακόμα 49, ενώ από μόνο από τις 14/8 και έως τις 22/8 σημειώθηκαν 4 θάνατοι και 47 νέα κρούσματα. Και οι 10 άνθρωποι που έχασαν συνολικά τη ζωή τους από εγκεφαλίτιδα (επιπλοκή που προκαλεί ο ιός) ήταν άνω των 60 ετών.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Καθώς έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας περιστατικά της νόσου αναμένονται και τον επόμενο μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:«Οι εγκληματικές παραλείψεις σε επίπεδο πρόληψης τα προηγούμενα χρόνια άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας απέναντι σε σοβαρές υγειονομικές απειλές.

Έτσι φτάσαμε πέρσι να έχουμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ακόμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας ενώ ο ιός έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας και απειλεί ανθρώπινες ζωές.

Είναι άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την Αττική απέναντι στις υγειονομικές απειλές.»

Τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν