Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Πώς δρούσε η σπείρα με τα κλεμμένα αυτοκίνητα - Είχαν διαρρήξει μαγαζιά, θέατρο και σχολείο



Τη σπείρα που έκλεβε παλιά αυτοκίνητα και στη συνέχεια εισέβαλε σε καταστήματα πραγματοποιώντας ληστείες εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία, όπως έκανε σήμερα γνωστό.

Τον τρόπο δράσης αλλά και το «βιογραφικό» των μελών της σπείρας που συμμετείχε σε κλοπές καταστημάτων εισβάλλοντας σε αυτά με κλεμμένα οχήματα, αποκάλυψε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία.

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί που συμμετείχαν στη σπείρα ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένας οποίος, είναι κρατούμενος δυνάμει καταδικαστικής απόφασης για ληστεία.

Η σπείρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρεται να συμμετείχε σε συνολικά 40 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών με τη συνολική λεία τους να φτάσει τα 210.000 ευρώ ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το αν έχουν κάνει και άλλες διαρρήξεις.

Ο τρόπος δράσης τους και τα «εργαλεία» τους
Όπως προκύπτει από την έρευνα η σπείρα διέθετε εσωτερική διάρθρωση και κατανομή ειδικότερων ρόλων.

Ως προς τη μεθοδολογία τους, οι συλληφθέντες είχαν επιλέξει τη μέθοδο του εμβολισμού για να εισβάλλουν στα καταστήματα που έβαζαν στο στόχαστρό τους.

Συγκεκριμένα, έκλεβαν αυτοκίνητα και με αυτά έσπαγαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων προκαλώντας σοβαρές φθορές και στη συνέχεια έκλεβαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές.

Συνήθως επέλεγαν αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας, της δεκαετίας του ΄90, και συγκεκριμένου τύπου και κατασκευαστή.

Στη συνέχεια «μπούκαραν» στο κατάστημα που είχαν επιλέξει και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψη του.

Τα αυτοκίνητα που έκλεβαν είτε τα εγκατέλειπαν στο σημείο διάρρηξης είτε διέφευγαν με αυτά και τα παρατούσαν σε κοντινή απόσταση.

Άλλες φορές για να εισβάλουν στα μαγαζιά χρησιμοποιούσαν φρεάτια της φρεάτια της ΕΥΔΑΠ ή κατάλληλα εργαλεία, με τα οποία έκοβαν τα ρολά των καταστημάτων και έσπαζαν τις τζαμαρίες.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τις κουκούλες από τις ζακέτες ή τα φούτερ που φορούσαν ή ακόμα και τη μπλούζα τους για να καλύπτουν το πρόσωπό τους, μένοντας γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ κάλυπταν τα χέρια τους με γάντια ή κάλτσες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας από τις ληστείες τους έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και επιχείρησαν να εμβολίσουν το περιπολικό.

Σωρεία διαρρήξεων ακόμα και σε σχολείο
Από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί:

έντεκα διαρρήξεις καταστημάτων με θραύση της τζαμαρίας ύστερα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές όπως της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.),
δέκα λοιπές διαρρήξεις καταστημάτων και μια (1) απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη κ.α),
τρεις διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών,
μια διάρρηξη σε θέατρο,
μια διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα,
έντεκα κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων (Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια, Αργυρούπολη κ.α.) και δυο (2) κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.
Μετά από έρευνα σε έξι σπίτια βρέθηκαν και κατασχεθήκαν κινητά, κάρτες sim αλλά και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για να διαφύγουν.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, των διακεκριμένων κλοπών και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθειας.

Τα μέλη της σπείρας οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.»