Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πολυτεχνείο: Σε θέσεις μάχης αντιεξουσιαστές και μέλη φοιτητικών οργανώσεων



Μέσα στο Πολυτεχνείο η αντιεξουσιαστές, οι πύλες κλειστές και στην Πατησίων μέλη της ΚΝΕ και από νεολαίες από άλλα κόμματα. Η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι, δυο μέρες πριν από τη συμπλήρωση 44 ετών από την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της χούντας.

Ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά την λήξη του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο το βράδυ της Τρίτης (14.11.2017) και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Έχουν κλείσει τις πόρτες για να μην μπει κανείς. Πολυτεχνείο αντιεξουσιαστές ΚΚΕ

Αντιεξουσιαστές: Ραντεβού για σύγκρουση στις 20:00 – Θέλουμε… τσιγάρα και φαϊ

Με κείμενό τους στο indymedia νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι αντιεξουσιαστές ανακοίνωσαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Η οποία γίνεται με στόχο να μην καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο, ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων, πολιτικοί και κόμματα.

Στην ανακοίνωσή τους εξαπέλυαν δριμύτατη επίθεση στο ΚΚΕ. Το οποίο κατηγόρησαν ότι καπηλεύεται την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Και αυτό έφερε ένταση έξω από το Πολυτεχνείο.

Σε δεύτερο κείμενό τους, οι καταληψίες απευθύνουν κάλεσμα για τις 20:00 το βράδυ στο Πολυτεχνείο για να… «συγκρουστούμε με τις αστυνομικές δυνάμεις». Και εκτός από κάλεσμα για επεισόδια, ενημερώνουν ότι… «χρειαζόμαστε φαγητό, τσιγάρα και πολεμοφόδια». 

Η νεολαία του ΚΚΕ

Η Πατησίων, για αρκετές ώρες έμεινε κλειστή από τη νεολαία του ΚΚΕ (ΚΝΕ), μέλη της οποίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο. Έξω από το ίδρυμα βρέθηκαν περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία. Πάντως, η ΚΝΕ, αποχώρησε πλέον. 

Τα μέλη της ΚΝΕ ζήτησαν να μπουν για να ετοιμάσουν τον χώρο για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα σε μικρή απόσταση από το ίδρυμα.

Σύμφωνα με άλλο κείμενο των αντιεξουσιαστών, «τα ΚΝΑΤ» που έχουν αποκλείσει το δρόμο «εμποδίζουν και αποτρέπουν τον κόσμο να επισκεφθεί το Πολυτεχνείο».

Το κείμενο, μάλιστα, καταλήγει με την εξής φράση: «Έχουν φέρει τροχούς κοπής. Τους περιμένουμε». 

Η ανακοίνωση της νεολαίας του ΚΚΕ

Η ΚΝΕ εξέδωσε και ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: Καταγγέλλουμε στο λαό και στη νεολαία ότι μία ομάδα που καμία σχέση δεν έχει με το φοιτητικό, σπουδαστικό, μαθητικό, γενικότερα με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, εμποδίζει τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη του ‘73.

Αποτέλεσμα των ενεργειών τους είναι να ακυρώνονται επισκέψεις Γυμνασίων, Λυκείων και άλλων σχολείων και μαθητών από την Αθήνα, φοιτητών και εργαζομένων για να τιμήσουν τον λαϊκό ξεσηκωμό και να μάθουν για τις ηρωικές μέρες της εξέγερσης.

Γι’ αυτό και τρίβουν τα χέρια τους η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του συνολικά, οι δυνάμεις κρατικής καταστολής, αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ, που μόνιμο στόχο τους έχουν να απογυμνωθεί ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από το αντιιμπεριαλιστικό, εξεγερτικό του περιεχόμενο.

Την ώρα που τρίζουν τα κόκαλα των νεκρών αγωνιστών του λαού όταν η κυβέρνηση από τη μια «ξεγυμνώνεται» μπροστά στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό με την κατάπτυστη συμφωνία με τον Τραμπ και από την άλλη εμφανίζεται ως τιμητής τους, «μόνο ως μέρος» της συμφωνίας κυβέρνησης – ΗΠΑ, που στηρίχτηκε και από τα άλλα κόμματα, ξεπλένοντας τους φονιάδες των λαών, μοιάζει η συγκεκριμένη ενέργεια στο χώρο του Πολυτεχνείου.  

Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να εμποδιστεί η συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στους τριήμερους εορτασμούς, με αποκλεισμό του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις, ήταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το 2014. Όπως έπεσε τότε στο κενό αυτή η προσπάθεια, θα πέσει και τώρα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να γιορτάσει μαζικά και μαχητικά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με το σύγχρονο μήνυμά του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να συμμετέχει ενεργά στον τριήμερο εορτασμό και στις εκδηλώσεις, να διαδηλώσει μαζικά με τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα πανό των ταξικών εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων  στις 17 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα.

Συλλήψεις

Στο μεταξύ, μετά τα επεισόδια που έγιναν τα ξημερώματα γύρω από το Πολυτεχνείο, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές. Οι γνωστοί άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στην διασταύρωση Πατησίων και Τοσίτσα.

Συλληφθέντες είναι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών.

Παράλληλα, οι προσαχθέντες είναι ελληνικής υπηκοότητας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξέταση τους, διότι δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Συναγερμός στην αστυνομία – Στο δρόμο και η… Αντιτρομοκρατική

Η Αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς το Πολυτεχνείο από χτες το βράδυ τελεί υπό κατάληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους 7.000 αστυνομικούς, στο δρόμο θα «βγουν» και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην ΓΑΔΑ. Συμμετείχαν αξιωματικοί από όλη την Αττική, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, φέτος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα τα μέτρα. Την Παρασκευή ημέρα της πορείας, θα διατεθούν πάνω από 5.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες. Όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Από το πρωί η αστυνομία φρουρεί όλες τις πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας, στις οποίες έκλεισαν οι πόρτες για να εμποδιστούν τυχόν απόπειρες καταλήψεων.