Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

"Πόλεμος" στα Εξάρχεια μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων (βίντεο)



Κλήσεις έχει δεχτεί το ΕΚΑΒ για να παραλάβει δυο άτομα που έχουν τραυματιστεί στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τα επεισόδια μαίνονται στα Εξάρχεια, 10 χρόνια ακριβώς από την νύχτα όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τον ειδικό φορουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το ένα άτομο έχει αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά και το άλλο έχει χτυπήσει στο πόδι από τα θραυσματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα λεπτομέρειες για την κατάσταση του τραυματία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα, γίνονται πορείες και συγκεντρώσεις στη μνήμη του. Ήδη, η πρώτη συγκέντρωση ήταν αυτή από μαθητές και φοιτητές στα Προπύλαια, όπου όταν άγνωστοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και εκείνες απάντησαν με χημικά. Επιπλέον, έγιναν μικροφθορές σε φανάρια και στάσεις λεωφορείων.

Η αστυνομία έκανε 27 προσαγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κουκουλοφόροι πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και αλλά αντικείμενα και τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χημικών.

Η αστυνομία έστειλε τις δυο «Αύρες» πριν από λίγο στα Εξάρχεια, προσπαθώντας να ρίξει τα οδοφράγματα που έχουν στήσει νεαροί κουκουλοφόροι στις οδούς Στουρναρη Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη.

Εξάλλου, πριν από λίγο έπιασε φωτιά μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Στις 20:30 ο «Αιάντας» διέλυσε το πρώτο οδόφραγμα των αναρχικών στην οδό Τοσίτσα και απώθησε τους κουκουλοφόρους προς τα στενά των Εξαρχείων με συνεχείς ρίψεις νερού. Ωστόσο, μια μολότοφ που έσκασε κάτω από τον «Αίαντα» προξένησε πυρκαγιά στο πίσω αριστερό ελαστικό του. Πυροσβέστες προσπάθησαν να την σβήσουν με μάνικα που... δεν είχε νερό. Τελικώς κατασβέσθηκε η φωτιά στο θωρακισμένο της αστυνομίας.

Οι οδομαχίες έχουν μεταφερθεί στην οδό Νοταρά και στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων, όπου η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τα δακρυγόνα.

Τα μεγάλα επεισόδια στα Εξάρχεια, μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είχαν σχεδιαστεί εδώ και ώρες μιας και οι κουκουλοφόροι είχαν στήσει εδώ και ώρες οδοφράγματα. Σε πολλές οδούς των Εξαρχείων είχαν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ να πλησιάσουν και για να μπορούν και οι ίδιοι να προστατεύονται για να κάνουν τις επιθέσεις τους. Και τα έστησαν από νωρίς με κάθε λογής αντικείμενα. Από πινακίδες των δρόμων, σιδερένια και αλουμινένια κιγκλιδώματα έργων, μέχρι και καρότσια σούπερ μάρκετ.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα, γίνονται πορείες και συγκεντρώσεις στη μνήμη του. Ήδη, η πρώτη συγκέντρωση ήταν αυτή από μαθητές και φοιτητές στα Προπύλαια, όπου όταν άγνωστοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότωφ και εκείνες απάντησαν με χημικά. Επιπλέον, έγιναν μικροφθορές σε φανάρια και στάσεις λεωφορείων. Η αστυνομία έκανε 10 προσαγωγές. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη στις 18:00 και στις 21:00 θα γίνει η συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας. Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους, drones και “μυστικούς” αστυνομικούς να περιπολούν, κυρίως στα Εξάρχεια και την περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο.

 

Ενας τραυματίας υπάρχει στην πλατεία Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα παιδί, το οποίο έχει παραλάβει ασθενοφόρο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες ασθενοφόρο ζήτησε την άδεια από αστυνομικούς να περάσει μέσα από την «γραμμή πυρός» για να παραλάβει έναν τραυματία. «Ανδρας ή γυναίκα;» ρώτησαν οι αστυνομικοί. «Παιδί είναι» είπαν οι τραυματιοφορείς.

Αφού επέδειξαν τα σχετικά έγγραφα πήγαν με δική τους ευθύνη στην πλατεία Εξαρχείων και παρέλαβαν τον τραυματία.