Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πιθανό να επανέλθει το δώρο Χριστουγέννων! Ποιοι θα πάρουν 13η σύνταξη ή 13ο μισθό



Η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το δώρο Χριστουγέννων, ουσιαστικά γίνεται λόγος για επαναφορά σε 13η σύνταξη και 13ο μισθό και μάλιστα με σχετική ρύθμιση.

Το παραπάνω έρχεται μετά το πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις και τη μικρή αύξηση που θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από την υπερφορολόγηση που φέρνει υπερ-πλεονάσματα.

Το οικονομικό επιτελείο κλείνει το μάτι σε μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν χάσει το δώρο Χριστουγέννων, δείχνοντας στις έως τώρα επιτυχίες, όπως αναφέρει, της οικονομικής πολιτικής. Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, το μέρισμα θα διανεμηθεί, το ίδιο και το επίδομα για ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, ενώ η κυβέρνηση μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, ετοιμάζεται να μειώσει και τον ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο η κυβέρνηση δεν σταματά να διαφημίζει ελπίζοντας να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα και στις δημοσκοπήσεις.

Το νέο χαρτί που ρίχνει, τουλάχιστον σε επίπεδο διαρροών, το οικονομικό επιτελείο, είναι η 13η σύνταξη και ο 13ος μισθός, δηλαδή, το δώρο Χριστουγέννων που έχει καταργηθεί για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους.

Το σενάριο που διαρρέεται δεν έχει ωστόσο να κάνει με όλους όσοι είναι δικαιούχοι δώρου Χριστουγέννων και το έχουν χάσει, αλλά με εκείνους που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.
Επί της ουσίας το σενάριο που επεξεργάζεται το Μαξίμου έχει να κάνει με το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο σε έναν βαθμό και σε ό,τι αφορά σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα μετατραπεί σε δώρο Χριστουγέννων.

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί για τρίτη χρονιά και έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται την παγιοποίησή του, με τη μορφή δώρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Δικαιούχοι θα είναι όσοι σήμερα είναι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος.

Το ποσό που θα λαμβάνουν δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι το ίδιο που προβλέπεται από το κοινωνικό μέρισμα ή ίσο με το δώρο που δικαιούται ο καθένας με βάση τη σύνταξη ή τον μισθό, ενώ ακόμη φαίνεται ότι πρόκειται για μια σκέψη που είναι στα… σπάργανα και θα υλοποιηθεί κοντά στις εκλογές.

Ουσιαστικά οι διαρροές μιλούν για σκέψεις που θα αφορούν στο 2019.