Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Πέτρος Φυσσούν: Η άγνωστη κόντρα με τον Κώστα Χατζηχρήστο – Δεν τον ήθελε για την κόρη του!



«Σε μια νύχτα έγινα πρωταγωνιστής, παίζοντας ένα μονόπρακτο του Πιραντέλο στο Θέατρο Τέχνης» έλεγε μιλώντας για τη μαγική καλλιτεχνική του διαδρομή ο γιος του Ρώσου πρόσφυγα με τα πυρόξανθα μαλλιά που ήξερε να μαγεύει το κοινό – και έζησε έναν έρωτα ζωής με την κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου.

«Νιώθω πλήρης. Νιώθω ικανοποιημένος, γιατί η ζωή μου τα έφερε πλουσιοπάροχα. Αισθάνομαι μια γαλήνη, νιώθω υπερήφανος από την αγάπη του κόσμου, αν και ποτέ μου δεν επιδίωξα την προβολή» είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή ο σπουδαίος ηθοποιός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ο ηθοποιός αντιμετώπιζε εδώ και πολλά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Μια βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού επέβαλε και την εισαγωγή του στο Σωτηρία στις 20 Νοεμβρίου. Με αυτή τη γαλήνη που πάντα τον διακατείχε, ταξίδεψε στη γειτονιά των Αγγέλων. Όσοι τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν αξιοπρεπή άνθρωπο, ανήσυχο καλλιτέχνη και συνάμα μελαγχολικό χαρακτήρα. Έναν άνθρωπο που δεν του άρεσε η προβολή από τα ΜΜΕ. «Δύσκολος στις συνεντεύξεις, αλλά σαρωτικός όταν αποφάσιζε να μιλήσει» λέει στο People δημοσιογράφος που γνώρισε τον Φυσσούν.

Βραβεία και διακρίσεις

«Δεν με βοήθησε κανείς με την έννοια της διευκόλυνσης, διότι, δόξα τω Θεώ, ήμουν χρήσιμος και περιζήτητος. Σε μια νύχτα έγινα πρωταγωνιστής, παίζοντας ένα μονόπρακτο του Πιραντέλο στο Θέατρο Τέχνης. Φίλοι του Θεάτρου Τέχνης ήταν μεγάλες προσωπικότητες: ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκις. Είχαν έρθει λοιπόν στη γενική δοκιμή και με φωνάζει ο Γκάτσος –αν θυμάμαι καλά– και μου λέει: “Ξέρεις αγγλικά;” Εγώ τότε δεν ήξερα αγγλικά. “Να μάθεις αγγλικά” μου λέει “και να φύγεις αμέσως από την Ελλάδα!”» είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής ο ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις και υπηρέτησε με σεβασμό όλα τα θεατρικά είδη: από δράμα, τραγωδία μέχρι κωμωδία και επιθεώρηση. Εξίσου έντονη ήταν και η παρουσία του στον κινηματογράφο, καθώς είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και τότε Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως Α’ Αντρικού Ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964, καθώς και με Α’ Βραβείο Αντρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975.

petros-fysoun-people-183-3

Ο έρωτας και η κόντρα με τον Χατζηχρήστο

Όσο αθόρυβος ήταν στην επαγγελματική του σταδιοδρομία το ίδιο αθόρυβος επέλεξε να είναι και στην προσωπική του ζωή. Η γνωριμία του με την Τέτα, κόρη του ηθοποιού Κώστα Χατζηχρήστου, ήταν καθοριστική. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του κωμικού (ο Φυσσούν ήταν σχεδόν είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της), το ζευγάρι παντρεύεται και αποκτά μια κόρη, την Άννια. Σύντομα οι σχέσεις του Πέτρου Φυσσούν με τον πεθερό του αποκαθίστανται και το 1982 παίζουν μαζί σε μια επιθεώρηση-υπερπαραγωγή στο Δελφινάριο. Μεγαλώνοντας, η Άννια ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις. Αν και η νεαρή ηθοποιός αποσπά θετικές κριτικές, πριν από 12 χρόνια απαρνήθηκε τα εγκόσμια, για να στραφεί στο μοναχισμό. Ήταν το 2004 όταν η Άννια αποφασίζει να ασπαστεί τη μοναχική ζωή σε μοναστήρι της Βοιωτίας, αλλάζοντας στη συνέχεια το όνομά της σε Πορφυρία. Τόσο ο Πέτρος Φυσσούνόσο και η Τέτα Χατζηχρήστου στάθηκαν δίπλα στην κόρη τους και στην απόφασή της, στηρίζοντάς τη με όλη τους τη δύναμη.

petros-fysoun-people-183-2

Ο επίλογος

Τον Ιούνιο του 2015, η Τέτα Χατζηχρήστου χάνει τη μάχη με τον καρκίνο και οΠέτρος Φυσσούν βυθίζεται στο πένθος. «Έχασε το στήριγμά του. Τον άνθρωπό του» λένε άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του ηθοποιού, ενώ η μοναχή Πορφυρίαδηλώνει: «Μας παρηγορεί το γεγονός ότι έφυγε γαλήνια και ευχαριστημένη έως την τελευταία στιγμή». Δεκαοκτώ μήνες μετά, ο Πέτρος Φυσσούν θα συναντήσει ξανά την Τέτα του, το στήριγμά του. Η κηδεία του έγινε την περασμένη Πέμπτη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων στην Αθήνα. Άνθρωποι από το φιλικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον του Πέτρου Φυσσούν είπαν το τελευταίο «αντίο» στον ηθοποιό. Μεταξύ άλλων ήταν ηΆννα Φόνσου, ο Νίκος Παπαναστασίου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος και φυσικά η κόρη του, μοναχή Πορφυρία.