Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Πέθανε ο μικρός Χριστόφορος - Έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο



Μετά από μια μάχη 21 μηνών με τον καρκίνο και μία εξειδικευμένη θεραπεία στο Μεξικό, ο μικρός Χριστόφορος Κωνσταντόπουλος άφησε χθες την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο τους δικούς του αλλά και χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έσπευσαν να βοηθήσουν την οικογένεια να ανταπεξέλθει στο τεράστιο κόστος της θεραπείας.

Ο 6χρονος Χριστόφορος τον Ιούλιο του 2017 διαγνώστηκε με έναν καρκίνο εγκεφάλου (γλείωμα εγκεφαλικού στελέχους – DIPG) από τον οποίο νοσούν παιδιά 4 έως 10 ετών.

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που θέλουν το προσδόκιμο ζωής να μην ξεπερνά τους εννέα μήνες, ο μικρός λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά κατάφερε να βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας της ογκολογικής κλινικής του Μεξικού. «Αυτούς τους μήνες αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, χειρουργεία, ημικώμα, θεραπείες που πολλές φορές τον έφεραν στα όριά του, κάνοντας ακόμα και τους γιατρούς να αμφιβάλλουν», είχε πει στο Έθνος η μητέρα του, Αναστασία Βασκούδη.

Στη σελίδα για τον Χριστόφορο στο Facebook τονίζεται ότι η μάχη ήταν άνιση κόντρα στον χειρότερο παιδικό καρκίνο, και ότι στο μυαλό όλων η γονείς και ο μικρός είναι πραγματικοί νικητές. Το DIPG, άλλωστε, έχει ποσοστό επιβίωσης κάτω του 1% μιας και ο όγκος είναι σε σημείο του εγκεφάλου που δεν μπορεί να εγχειριστεί, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία – πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αν βρουν τη λύση σε αυτή τη μορφή παιδικού καρκίνου, τότε θα έχουν το «κλειδί» για όλες τις μορφές καρκίνου.