Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Το παρασκήνιο πίσω από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη



Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε γνωστή στη ΝΔ η απόφαση της Χρυσής Αυγής να απόσχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η οποία όπως τονίζουν στη Συγγρού «αποτέλεσε και την ταφόπλακα των σχεδίων του Αλέξη Τσίπρα».

Με τα νέα δεδομένα και την πρώτη κοινοβουλευτική νίκη της ΝΔ να είναι σχεδόν γεγονός, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εντείνουν τη ρητορική περί «απερχόμενου πρωθυπουργού», τονίζοντας πως η πολιτική φθορά που θα υποστεί η κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον θα είναι με γεωμετρική πρόοδο.

Παράλληλα, με το μυαλό στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά σήμερα στα γραφεία του στη Βουλή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για πρώτη φορά μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη έρχεται σε μία χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εσωτερικές ισορροπίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας σήμαναν συναγερμό για τυχόν κινήσεις από το στρατόπεδο των «καραμανλικών».

Ήδη, ως ένδειξη καλής θέλησης εκλαμβάνεται η «αποκατάσταση» της εικόνας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον τοίχο με τους προέδρους της ΝΔ, η οποία έγινε λίγες ημέρες μετά τις αιχμές του για την έλλειψη επικοινωνίας με την ηγεσία.

Το μείζον θέμα πάντως το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και απασχολεί τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι άλλο από τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κυρίως το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, την οποία φαίνεται να είναι έτοιμος να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν προσπάθεια διεμβολισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των «καραμανλικών», αφού πρωτοκλασάτα στελέχη του μπλοκ έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ μίας τέτοιας θεσμικής αλλαγής. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτά του Ευάγγελου Αντώναρου και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, με παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ να εκτιμούν ότι δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις αυτές και απηχούν τις θέσεις και του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, που ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Με το κλίμα μεταξύ των δύο εσωκομματικών στρατοπέδων να έχει φτάσει σε πρτωτοφανή σημεία εσωστρέφειας τον τελευταίο καιρό, ένεκα τόσο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, όσο και των "αδειασμάτων" της ηγεσίας στην εποχή διακυβέρνησης Καραμανλή, το σημερινό τετ α τετ ενέχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Στόχος του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ενότητας που θα βάλει τέλος στα φθοροποιά σενάρια εσωστρέφειας και θα μπορέσει να προσδώσει νέα δυναμική στη ΝΔ ενόψει των πολιτικών εξελίξεων, τις οποίες ουδείς αποκλείει και πολλοί προσδοκούν στη Συγγρού.