Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παραδοχή σοκ: Δεν διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεφωνικών μας επικοινωνιών!



Δεν υπάρχει διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, ήταν η κοινή διαπίστωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά και την παραδοχή του προέδρου της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) Χρήστου Ζαμπίρα ότι «είμαστε εκτεθειμένοι, μπροστά στην εξέλιξη των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων».

Με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις με τηλεφωνικά κέντρα και άλλων κομμάτων, ο κ. Ζαμπίρας είχε κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών προκειμένου να ενημερώσει για τυχόν εξελίξεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Στις ερωτήσεις βουλευτών κατά πόσο σήμερα μπορεί να διασφαλιστεί η απόρρητη τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι του, παραδέχτηκε ότι έχει βάση η επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αλλά και άλλων βουλευτών, πως είτε μέσω δορυφόρου είτε με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπορούν να γίνονται παρακολουθήσεις που φθάνουν ακόμα και μέχρι την αναγνώριση φωνών.

«Εγώ αν ήθελα να πω κάτι, δεν θα το έλεγα προφορικώς αλλά γραπτώς», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πηγαδάκι που είχε αμέσως μετά με δημοσιογράφους.

«Παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών υπήρχαν στο παρελθόν, υπάρχουν τώρα και θα υπάρχουν και στο μέλλον», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επικαλούμενος και τα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το «σκάνδαλο των υποκλοπών 2004-2005».

«Πάω σπίτι μου και δεν μπορώ να μιλήσω. Το 2016 επιστρέφουμε στη δεκαετία του 1960 όπου άκουγαν οι μισοί τους άλλους μισούς», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί συνακροάσεων, ο κ. Ζαμπίρας ανέφερε ότι «είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος που ξεκίνησε από μια διευρυμένη ομάδα τεχνικών για τη συλλογή πληροφοριών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ή σε εντοπισμό γεγονότων που θα μπορούσαμε να ανακοινώσουμε».

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε στην Επιτροπή Θεσμών το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί από ποιο τηλέφωνο γίνονταν οι «ύποπτες» κλήσεις.

Όπως επισημάνθηκε, μπορεί να είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή, ωστόσο θα πρέπει να βγει εισαγγελικό βούλευμα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, και σε αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα καθώς θα ρίξει φως σε αρκετές πτυχές της υπόθεσης.

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την έρευνα μας. Η ΑΔΑΕ περιμένει πλέον να βγει εισαγγελικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου ώστε να αποκωδικοποιηθούν οι κλήσεις που έγιναν με απόκρυψη και να προχωρήσει σε νέο έλεγχο με άλλες τεχνικές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

«Ο ΟΤΕ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να αποκωδικοποιηθούν τα νούμερα με απόκρυψη. Είναι ένα πολύ σοβαρό πολιτικά θέμα και τόσο ο ΟΤΕ όσο και η ΑΔΑΕ αλλά και όσοι εμπλέκονται πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Δεν μπορεί ένας τυχαίος να έχει τέτοια τεχνική δυνατότητα. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο κέντρο», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι και ένας πιτσιρικάς του δημοτικού θα μπορούσε με την τεχνική δυνατότητα που υπάρχει για συγχώνευση κλήσεων, να προκαλέσει συνακροάσεις. Μάλιστα, κάλεσε από το κινητό του σε ανοιχτή ακρόαση για να ακούνε και τα μέλη της Επιτροπής, τα γραφεία του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής για να αποδείξει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

«Δεν πρέπει να μειωθεί η σοβαρότητα της καταγγελίας του ΚΚΕ, εκτός και αν φοβάται κανείς να μην βγουν τα στοιχεία από την απόκρυψη κλήσεων», αντέδρασε ο κ. Λυκούδης.