Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων ήδη υποαμείβεται για τις Κυριακές



«Ήδη, πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό.

Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας». 

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας δηλώνοντας τη διαφωνία της με το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές.

Για την Κυριακή που έχει προγραμματιστεί απεργία από την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την ΟΙΥΕ, οι εμποροϋπάλληλοι ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11.00 π.μ στην αρχή της Ερμού (Σύνταγμα), ενώ προγραμματίζονται και τοπικές απεργιακές συγκεντρώσεις από τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και τα Εργατικά Κέντρα.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. 

Ακόμη, σημειώνει ότι «ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών της κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και χειραγώγησης των τιμών μέσω 'κυριακάτικων προσφορών' και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων».