Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ορκίζεται σήμερα ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας



Ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ορκίζεται σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ως νέος αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο 50χρονος Κρίστιαν Κερν, μέχρι τώρα γενικός διευθυντής των δημόσιων Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, του οποίου, νωρίτερα το μεσημέρι, επικυρώθηκε η εκλογή ως νέου αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας, από τα δύο ανώτερα όργανά του, το Προεδρείο και τη Διοικούσα Επιτροπή.

Ο Κρίστιαν Κερν διαδέχεται ως επικεφαλής τόσο της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, όσο και του κόμματος, τον Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, έπειτα από θητεία σχεδόν οκτώ χρόνων, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από τα δύο αυτά αξιώματα την περασμένη Δευτέρα.

Η τυπική πλέον εκλογή του Κρίστιαν Κερν σε αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει κατά το έκτακτο συνέδριό τους στις 25 Ιουνίου, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζει η ημερομηνία για το τακτικό συνέδριο τους, τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί και το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

Ο Κρίστιαν Κερν είναι ο 13ος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945.

Ήδη πριν την ορκωμοσία του νέου καγκελάριου, έγιναν γνωστές το μεσημέρι, οι τέσσερις αλλαγές που θα κάνει στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού και οι οποίες αφορούν τα υπουργεία Καγκελαρίας-Πολιτισμού, Υποδομών, Παιδείας, όπως επίσης το υφυπουργείο Καγκελαρίας, στα οποία οι έως τώρα επικεφαλής τους αντικαθίστανται με νέα πρόσωπα της επιλογής του Κρίστιαν Κερν, ενώ αλλαγή θα υπάρξει και στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος.

Ήδη αύριο, ο νέος καγκελάριος θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου και το μεσημέρι αναμένεται η πρώτη εμφάνισή του στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής όπου θα παρουσιάσει τα τέσσερα νέα μέλη της κυβέρνησης και τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Ο Κρίστιαν Κερν γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1966 στη Βιέννη, γιος ενός ηλεκτρολόγου και μίας γραμματέως, μεγαλώνοντας σε λαϊκή συνοικία της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου σπούδασε δημοσιολογία ολοκληρώνοντας τη διδακτορική του διατριβή, ενώ δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σε ηλικία 25 ετών διετέλεσε βοηθός του τότε υφυπουργού Καγκελαρίας των Σοσιαλδημοκρατών Πέτερ Κοστέλκα και αργότερα διευθυντής του γραφείου του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην αυστριακή Βουλή.

Έχοντας από το 1997 διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού, ο Κρίστιαν Κερν ανέλαβε από το 2010 γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.

Ο Κρίστιαν Κερν είχε κρατήσει ιδιαίτερα θετική στάση στο προσφυγικό ζήτημα τους κρίσιμους μήνες του περασμένου χρόνου, όταν πάνω από 800.000 πρόσφυγες διήλθαν από την Αυστρία, και έχοντας ο ίδιος παραμερίσει κάθε γραφειοκρατία παραχώρησε εκατοντάδες δρομολόγια των Αυστριακών Σιδηροδρόμων για τη μεταφορά τους από τα αυστροουγγρικά σύνορα προς τη Γερμανία, αλλά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ ως προσωρινούς καταυλισμούς.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν την περασμένη Δευτέρα, οφείλεται προφανώς στην κριτική που του ασκείτο εδώ και καιρό από μερίδα του κόμματος για ενδοτικότητά του απέναντι στην επιμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κυβερνητικού εταίρου του, για στροφή του, "180 μοιρών", στο προσφυγικό ζήτημα, αφού ο ίδιος φέρεται να υιοθέτησε τη ρητορική και να εφάρμοσε την πολιτική του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ ήταν αναπάντεχα ο νικητής του πρώτου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% - έχοντας πολλές πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο τους, την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου και να αναλάβει νέος πρόεδρος της χώρας - ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ρούντολφ Χούντστορφερ είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%.