Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 -
Μέτριο

20 °C

Σήμερα, 21. Απριλίου 2021

ΟΛΠ: Αναστολή των κινητοποιήσεων των λιμενεργατώνΣε αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ύστερα από 27 ημέρες, προχώρησαν οι λιμενεργάτες και αρχιεργάτες στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι συνάδελφοί τους που συνεχίζουν αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους την Τρίτη.

Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι των λιμανιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας που καλεί τους εργαζόμενους το πρωί (11:00) της Τρίτης σε συγκέντρωση στον ΟΛΠ.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση να απαλείψει από τη νέα σύμβαση παραχώρησης για το Γενικό Κανονικό Προσωπικού, τη διάταξη με τη φράση «κατάργηση» από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

«Εάν παραμείνει η φράση κατάργηση, σημαίνει ότι η Cosco ως ΟΛΠ ΑΕ θα αποκτήσει πλήρες 'διευθυντικό δικαίωμα' και θα καταργήσει κάθε πρόβλεψη του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και ειδικότερα σχετικά με τη λύση της εργασιακής σχέσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ. 

Επίσης προσθέτει ότι οι μετατάξεις είναι μόνο σε επίπεδο εξαγγελίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών στον ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ανέστειλαν οι λιμενεργάτες και επόπτες στο λιμάνι του Πειραιά τις κινητοποιήσεις τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση μπόρεσε μετά από διαβουλεύσεις να εξασφαλίσει το γεγονός ότι ο γενικός κανονισμός εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς από τον νέο διαχειριστή που θα είναι η Cosco. 

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αποφασιστούν κάποιες αλλαγές από τον νέο διαχειριστή θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και στην περίπτωση που διαφωνήσουν οι δύο πλευρές τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από τη διαιτησία μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.